Specialitati: Pastrama de pui
PrinteazaPastrama de pui este o gustare care în Jamaica se consumă deseori pe stradă, fiind perfectă pentru cei care apreciază alimentele iuti şi condimentate.
Ingredientele folosite sunt habaneros sau ardeii iuţi Scotch bonnet, unul dintre cele mai iuţi soiuri de ardei, ardeiul iute jamaican, adus şi în Europa de Cristofor Columb, ardeiul coyenne, scorţişoara, cuişoarele şi nucşoara, la care se adaugă sare, ierburi aromatice şi usturoi.
Reţeta amestecului ideal de condimente pentru pastramă constituie încă subiectul unor vii dezbateri. în orice caz, carnea se freacă cu această marinată uscată, după care se prăjeşte la grătar.
Primii locuitorii din Jamaica, caribii şi arawakii, înţepau bucăţile de carne cu ajutorul cuţitului în câteva locuri şi în aceste găuri puneau condimentele.
Apoi, se făcea o groapă nu prea adâncă în pământ şi se aprindea un foc, folosindu-se lemnul verde de ienibahar, pentru ca fumul să fie aromat. După aceea, carnea se punea pe un grătar făcut din ramuri de copac şi era acoperită cu frunze de ienibahar.
Gravurile făcute de primii exploratori îi înfăţişează pe caribi prăjind carnea pe astfel de grătare. Preparată în acest fel, carnea se putea păstra un timp mai îndelungat.
Pentru a atenua gustul iute al condimentelor, pastrama se serveşte cu pâine dintr-un aluat tare sau cu găluşte jamaicane prăjite.