Specialitati: Pui vindaloo
PrinteazaUnii spun că termenul vindaloo provine din cuvântul englezesc vinegar şi din aloo (cuvântul folosit de indieni pentru „cartof”).
Alţii spun că denumirea are la origine expresia portugheză vinho de alhos, care denumeşte o marinată formată din oţet şi usturoi, care a fost introdusă în Goa de portughezi, atunci când aceştia au colonizat insula.
Ceea ce se ştie însă cu siguranţă este că exploratorii portughezi au adus aici din America de Sud nişte ardei foarte mici şi extrem de iuţi.
Astăzi, curry vindaloo a devenit celebru datorită faptului că este unul dintre cele mai iuti amestecuri de curry din lume.
In insula Goa, însă, curry vindaloo se distinge nu doar prin gustul extrem de iute dat de ardei, ci mai ales prin folosirea oţetului şi a unor condimente speciale.
Se pot folosi pentru acest curry ardei roşii iuţi uscaţi, coriandru măcinat, boabe de piper, chimen indian, schinduf şi garam maşala, precum şi curcuma, usturoi, ghimbir proaspăt, ceapă crudă şi oţet.
In Goa, oţetul se face fie din orez, fie din miez de nucă de cocos, dar iniţial era probabil făcut din vinul portughez acrit în timpul călătoriei exploratorilor pe mare.
Oţetul se adaugă în curry după ce puiul şi condimentele au fost rumenite împreună, rolul lui fiind acela de a pune în evidenţă, prin aciditatea sa, aroma iute a condimentelor.