Spinare de vițel cu tocătură de ciuperci și garnitură

Printeaza

Spinare de vițel cu tocătură de ciuperci și garnitură – Rețetă savuroasă și elegantă. Un preparat rafinat și delicios, perfect pentru o masă specială.

Carnea fragedă de vițel se combină perfect cu tocătura aromată de ciuperci, iar garnitura adăugată face ca acest fel de mâncare să fie nu doar delicios, ci și satisfăcător.

Este ideal pentru o cină festivă sau pentru a impresiona oaspeții cu un preparat deosebit.

Ingrediente (pentru 4 porții):

Pentru spinarea de vițel:

  • 4 bucăți de spinare de vițel (aproximativ 150-200 g fiecare)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 crenguță de rozmarin (sau 1 linguriță de rozmarin uscat)
  • 1/2 pahar de vin alb (opțional, pentru a adăuga aromă)
  • 1 linguriță de unt (pentru prăjit)

tocătura de ciuperci:

  • 400 g ciuperci proaspete (champignon sau ciuperci mixte), tocate mărunt
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță de cimbru
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat (pentru decor)

garnitură:

  • 500 g cartofi, curățați și tăiați cuburi
  • 1 lingură de unt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 1/2 pahar de lapte (pentru piure)
  • 2 linguri de smântână (opțional, pentru piure mai cremos)

Mod de preparare:

Pregătirea spinării de vițel:

Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline și adaugă spinarea de vițel. Prăjește-le pe ambele părți până când se rumenesc frumos, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.

Adaugă usturoiul zdrobit și rozmarinul și lasă-le să se călească împreună pentru încă 1 minut.

Adaugă vinul alb și lasă-l să se evapore timp de 2-3 minute, astfel încât să se absoarbă aromele.

Redu focul la mic și acoperă tigaia. Lasă carnea să se gătească la foc mic timp de 15-20 de minute, până devine fragedă și bine pătrunsă.

Dacă este necesar, adaugă puțină apă pentru a menține umiditatea în tigaie.

Pregătirea tocăturii de ciuperci:

Într-o tigaie separată, încinge uleiul de măsline și adaugă ceapa tocată. Călește-o până devine translucidă, aproximativ 3-4 minute.

Adaugă usturoiul zdrobit și ciupercile tocate și amestecă bine. Gătește-le timp de 8-10 minute, până când ciupercile se înmoaie și își eliberează lichidul.

Condimentează cu sare, piper și cimbru, amestecând pentru a distribui uniform condimentele.

La final, adaugă pătrunjelul proaspăt tocat și amestecă bine. Tocătura de ciuperci este gata de servit.

Pregătirea garniturii:

Fierbe cartofii în apă cu sare timp de 15-20 de minute, până devin fragezi.

Scurge-i și pasează-i cu un piureu. Adaugă untul, laptele și smântâna (dacă dorești o consistență mai cremoasă). Amestecă bine până obții un piure fin și cremos.

Condimentează cu sare și piper după gust.

Montarea preparatului:

Pe fiecare farfurie, pune o porție de spinare de vițel, acoperită cu tocătura de ciuperci.

Alături, adaugă o porție de piure de cartofi ca garnitură.

Poți decora preparatul cu pătrunjel proaspăt tocat sau câteva crenguțe de rozmarin pentru un aspect elegant.

Spinare de vițel cu tocătură de ciuperci și garnitură

Valori nutriționale per porție (aproximativ 250 g):

  • Calorii: ~350 kcal
  • Proteine: 25 g
  • Grăsimi: 20 g
  • Carbohidrați: 25 g
  • Fibre: 3 g

Poate fi servit alături de un vin roșu sec sau un vin alb cu o aciditate echilibrată, care să completeze aromele cărnii și ale tocăturii de ciuperci.

Este perfect pentru o cină deosebită sau o masă festivă alături de familie și prieteni.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.