Stiuca marinareasca
PrinteazaStiuca marinareasca din: stiuca, zarzavat, vin rosu, unt de casa, faina, sare, arpagic, ciuperci, crutoane.
- 1-2 ştiuci proaspete
- zarzavat asortat, în funcţie de sezon (morcov, ţelină, păstârnac, ceapă, ardei gras, rădăcină de pătrunjel etc.)
- 1 /2 l vin roşu cât mai dur/acrişor
- 1 lingură unt de casă
- 1-2 linguri făină
- sare
Pentru garnitură:
- arpagic
- ciuperci
- crutoane
Mod de preparare:
Ştiucile se curăţă bine şi se taie capetele. In mod normal se păstrează întregi; dacă sunt mai mari, se pot tăia în 2-3 bucăţi.
Separat, într-un vas în care trebuie să încapă cu ceva rezervă bucăţile de peşte, se pune zarzavatul la fiert, în apă cu sare.
Când zarzavatul este aproape fiert, în vas se toarnă vinul, iar când acesta dă în fiert, se introduc bucăţile de peşte.
Se fierbe circa 15-20 de minute, până ce peştele este făcut. Se scoate peştele şi se aşază pe platoul pe care va fi servit.
Separat se pregăteşte un sos asemănător cu sosul alb: într-o tigaie se pune la prăjit untul.
Când acesta s-a înfierbântat, se pune făina şi se amestecă încontinuu, pana ce începe să se rumenească.
Se stinge apoi cu zeama (supa in care a fiert peştele). Tot separat se pregăteşte garnitura formată din crutoane, ciuperci fierte sau înăbuşite în tigaie şi arpagic fiert sau înăbuşit în tigaie.
Ca garnitură se pot folosi şi o parte dintre bucătile de zarzavat fierte cu peştele.
Fiecare dintre componentele garniturii se aşază separat pe platoul de peşte şi deasupra lor şi peste peşte se toarnă sosul.
Notă: In loc de ştiucă se poate folosi şi crap, dar neapărat peşte de apă curgătoare, mai mic (sub 1 kg) şi fără grăsime.
Pofta buna!