Stiuca umpluta cu stiuca
PrinteazaO reteta delicioasa de stiuca umpluta cu stiuca din: stiuca, ceapa, franzela, stafide, oua, untdelemn, vin sec, sare, piper, zahar, verdeata, lamaie, maioneza si tarhon.
- o ştiucă mare şi una mică
- două cepe
- trei felii de franzelă
- 100 g stafide
- două ouă
- 50 ml untdelemn
- 3 pahare de vin sec
- sare
- piper
- zahăr
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- o lămâie
- două pahare de maioneză
- o crenguţă de tarhon
Mod de preparare:
Ştiuca mai mare se taie pe burtă, se eviscerează şi, cu multă grijă ca să nu o rupeţi, se scot oasele (şira spinării şi coastele). Ştiuca mai mică se filetează, se curăţă de piele şi oase şi se trece prin maşina de tocat împreună cu ceapa (tocată şi călită în puţin untdelemn) şi feliile de pâine înmuiate în puţin vin şi stoarse.
Se amestecă totul cu ouăle bătute, stafidele, verdeaţa tocată mărunt, sare, zahăr şi piper după gust. Această tocătură se pune în burta ştiucii mari şi în locul lăsat liber prin scoaterea oaselor. Apoi, cu aţă pentru bucătărie (sau cu aţă albă) se coase burta peştelui.
Se pune ştiuca într-un vas termorezistent, se acoperă cu untdelemn şi două pahare de vin şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Din când în când, se scoate vasul şi se stropeşte ştiuca cu sosul format. Când s-a copt, se lasă să se răcoreacă în vas şi abia apoi se scoate pe platoul pe care va fi şi prezentată.
Se face un sos de maioneză din două gălbenuşuri de ou, cu untdelemn şi zeamă de lămâie. Vinul rămas se pune la fiert cu o crenguţă de tarhon, apoi se diluează cu el maioneza (cât e nevoie, pentru că nu trebuie să fie prea subţire). Se amestecă bine, ca să se omogenizeze.
Când sosul de maioneză cu vin şi tarhon s-a răcit, se decorează cu el ştiuca. Se taie lămâia felii şi se foloseşte pentru decor.
Poftă bună!