Stiuca umpluta fiarta si aromata
PrinteazaO reteta absolut delicioasa de stiuca umpluta, fiarta din: stiuca, ceapa, untdelemn, paine, zahar, albus de ou, zarzavat de supa, zeama de lamaie, sare, piper, hrean, otet, miere si un morcov.
- o ştiucă de 1,5 kg
- 3 cepe
- 120 ml untdelemn
- miezul de la o felie de pâine
- 20 g zahăr
- un albuş de ou
- zarzavat de supă (morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel)
- zeama de la o lămâie
- sare şi piper după gust
pentru sos:
- o rădăcină de hrean, rasă fin
- puţin oţet şi miere
facultativ:
- un morcov drept, lung şi subţire
Mod de preparare:
Peştele se curăţă de solzi şi se spală, după care se bate uşor cu un ciocănaş de lemn sau cu mânerul cuţitului, pe toate părţile, pentru ca să se desprindă uşor carnea de piele. Se taie pielea din jurul capului, apoi se desprinde, începând de la gât, şi se rulează, întorcându-se pe dos ca o mănuşă.
Totul se face cu mare atenţie, pentru ca să nu se rupă pielea, iar când se ajunge aproape de coadă, se taie şira spinării şi se scoate totul afară. Se curăţă toată carnea rămasă pe piele, apoi se spală în interior, se usucă cu un şervet absorbant şi se întoarce cum a fost (doar că acum este complet gol).
Se aruncă măruntaiele peştelui, se spală carnea, se desprinde de pe şira spinării, după care (cu tot cu oscioarele care au mai rămas) se dă prin maşina de tocat, de mai multe ori, până se face ca o pastă. La sfârşit se dă prin maşină şi miezul de pâine. Se adaugă piper, albuşul de ou bătut spumă, zeamă de lămâie, untdelemn, sare şi zahăr.
Se amestecă totul bine şi se umple piefea ştiucii, cu grijă ca să nu se spargă sau să se rupă (umplutura nu trebuie să fie prea deasă, pentru că la fierbere îşi măreşte volumul şi nu ar mai încăpea înpiele). Se coase peştele (e de preferat aţa specială pentru bucătărie, iar dacă nu aveţi se poate folosi şi aţă albă, mai groasă, ca să o puteţi vedea şi să o scoateţi înainte de a servi la masă).
Se pune ştiuca la fiert, împreună cu zarzavatul, mai către sfârşit, se adaugă şi capul ştiucii, care poate fi folosit la decor. Trebuie să fiarbă la foc mic, cu atenţie ca să nu pocnească pielea peştelui. Se lasă să se răcească în zeama lui şi abia apoi se scoate, pentru a fi servit, cu sosul obţinut din hrean, oţet şi miere.
Se poate aduce la masă întreg, cu capul ştiucii aşezat la locul lui sau tăiat felii. Pentru o montare mai spectaculoasă, atunci când se umple ştiuca se poate aşeza în mijlocul ei un morcov subţire, drept şi lung cât trei sferturi din lungimea peştelui (fără cap şi coadă).
Atunci când veţi tăia ştiuca felii, morcovul va oferi un aspect plăcut, colorat.
Poftă bună!