Ştiucă umplută
PrinteazaŞtiucă umplută
- 1 kg ştiucă
- 100 g franzelă
- 200 g lapte
- 2 g piper
- 50 g stafide
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 200 g ceapă
- 100 g morcovi
- 150 g ulei
- sare
- cartofi
Mod de preparare:
Se alege o ştiucă mare şi proaspătă. Se curăţă de solzi, apoi se crestează în jurul capului şi se trage pielea. Cînd s-a ajuns la coadă se taie pe dinăuntru în aşa fel, ca pielea să rămînă cu coada întreagă. Se curăţă pielea scoasă de resturile de carne care nu s-au desprins. Aripioarele şi coada se tund puţin cu foarfeca.
Se curăţă toată carnea de pe şira spinării, se adaugă cea curăţită de pe piele, se amestecă cu.ceapă călită (fără să se rumenească), pîine muiată în lapte, sare şi piper după gust. Se tece totul prin maşina de tocat. Se mai adaugă un ou bătut, zahăr după gust şi stafide. Se amestecă bine, adăugind la urmă ulei. Cu această compoziţie se umple pielea scoasă de pe ştiucă, care se coase apoi la gură şi în locurile care eventual se rup.
Se ia un vas de mărime potrivită, cu apă cît să cuprindă peştele, se pune în el capul şi oasele rămase, ceapă, morcov, boabe de piper, zahăr şi sare după gust. Se lasă să fiarbă circa 30 min. Se introduce apoi ştiucă umplută, care trebuie înţepată cu un ac, pentru ca pielea să nu crape.
Se fierbe 25—30 min, după care se lasă să se răcească în zeamă in care a fiert. După ce s-a răcit, se scoate din vas, se taie în felii şi se aranjează pe un platou. Se aplică coada şi capul, reconstituind forma peştelui. Se toarnă deasupra zeama strecurată, se garniseşte cu cartofi şi cu cîteva felii de morcov şi se serveşte rece.
Pofta buna!