Sufleu de dovlecei
PrinteazaSufleu de dovlecei
- 3 dovlecei
- 3 linguri de unt
- 2-3 linguri făină
- 1 pahar lapte
- 5 linguri caşcaval ras (sau parmezan)
- 4 ouă
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţăm dovlecei potriviţi, fără seminţe, şi îi punem în apă clocotită cu sare. Cînd sînt fierţi, turnăm puţină apă rece în cratiţa cu dovlecei, apoi îi scoatem şi îi punem pe o farfurie, sub o seîndură, cu o greutate deasupra, şi lăsăm să se scurgă apa.
Tăiem dovleceii în cuburi mici, îi aşezăm într-un vas de sticlă rezistentă la foc sau de piatră, cu două linguri de unt, şi îi punem pe plită la foc slab, ca să piardă apa încet.
Intr-o cratiţă, topim o lingură de unt proaspăt, adăugăm făina, amestecăm şi turnăm deasupra lapte fierbinte. Amestecăm cu telul şi presărăm piper şi sare. Cînd sosul s-a îngroşat, tragem cratiţa de la foc, adăugăm 3 linguri de caşcaval (sau caşcaval amestecat cu şvaiţer) şi gălbenuşurile. Amestecăm mereu.
Luăm un sfert din dovlecei, îi tocăm puţin cu cuţitul şi îi amestecăm cu sosul alb. Batem albuşurile spumă şi le amestecăm încet cu sosul alb.
Presărăm puţin caşcaval peste dovleceii din vasul de sticlă, turnăm sosul alb, aranjăm frumos şi presărăm din nou puţin caşcaval. Dăm vasul la cuptor potrivit. Sufleul este gata în 30 minute.
Dacă nu servim sufleul imediat, lăsăm cuptorul deschis, punînd vasul lîngă uşa cuptorului. Cu 1/4 de oră înainte de a-1 servi, dăm sufleul în mijlocul cuptorului şi închidem uşa.
Nu deschidem decît în momentul cînd sufleul este gata, şi îl servim imediat la masă.
Pofta buna!