Şuncă afumată cu budincă de mazăre si sos de pătrunjel
PrinteazaO reteta de sunca afumata cu budinca de mazare si sos de patrunjel din: sunca, ceapa, morcov, telina, frunze de dafin, cimbru, piper boabe, mazare galbena, ceapa, morcov, otet de malt, sare de mare, unt, ceapa rosie, mustar, patrunjel, lapte, smantana si zeama de lamaie.
- 2 kg de şuncă afumată fără os, desărată
- 1 ceapă, curăţată şi tăiată în sferturi
- 1 morcov, curăţat şi tăiat în sferturi
- 2 tulpini de ţelină, tăiate bucăţi
- 2 frunze de dafin
- câteva fire de cimbru
- 1 linguriţă de piper boabe
Budincă de mazăre:
- 500 g de mazăre galbenă, ţinută în apă rece de cu seară
- 1 ceapă, curăţată şi tăiată în sferturi
- 1 morcov, curăţat şi tăiat în sferturi
- 2 frunze de dafin
- 2 linguri de oţet de malţ
- sare de mare şi piper alb
- 20 g de unt, tăiat cubuleţe
Sos de pătrunjel:
- 20 g de unt
- 2 cepe roşii, curăţate şi tăiate julien
- 20 g de făină albă
- 1 1/2 linguriţe de muştar englezesc
- 150 ml de lapte integral
- 1 mână de pătrunjel tocat
- 1 lingură de smântână
- zeamă de lămâie după gust
Mod de preparare:
Scurgeţi şunca şi aşezaţi-o într-o cratiţă mare, împreună cu ceapa, morcovul, ţelina, frunzele de dafin, cimbrul şi boabele de piper negru. Turnaţi suficientă apă încât să o acoperiţi, apoi puneţi-o la fiert. Luaţi spuma. Micşoraţi flacăra şi lăsaţi la foc mic aproximativ 2 ore, amestecând ocazional, până când şunca este bine pătrunsă. Când e gata, lăsaţi-oîn zeamă.
Pentru budinca de mazăre, scurgeţi mazărea ţinută în apă şi puneţi-o într-o cratiţă. Adăugaţi ceapa, morcovul şi frunzele de dafin şi acoperiţi-le cu apă (adăugând puţină zeamă de la şuncă, dacă nu este suficient de sărată). Puneţi la fiert şi spumuiţi. Micşoraţi flacăra şi lăsaţi cratiţa la foc mic o oră, până când mazărea este bine fiartă.
Scoateţi ceapa, morcovul şi frunzele de dafin şi puneţi mazărea într-un blender. Amestecaţi până când obţineţi un piure, apoi turnaţi-l într-o cratiţă curată. Adăugaţi oţetul şi asezonaţi cu sare şi piper. Puneţi treptat untul, câte un cub o dată. Păstraţi budinca la cald până este gata de servire, adăugând puţină apă dacă începe să se închege.
Pentru a prepara sosul de pătrunjel, topiţi untul într-o tigaie mică, adăugaţi cepele roşii şi lăsaţi-le la foc mic până când se călesc, fără a se rumeni însă, timp de 4-6 minute. Adăugaţi făina şi muştarul, amestecaţi bine şi lăsaţi-le pe foc încă 2-3 minute. Turnaţi treptat laptele şi 150 ml de zeamă de la şuncă. Puneţi la fiert până dă în clocot, apoi micşoraţi flacăra şi lăsaţi la foc mic 6-8 minute, amestecând des. Sosul trebuie să fie destul de gros.
Inainte de servire, amestecaţi pătrunjelul tocat, smântână şi zeama de lămâie în sos şi potriviţi de sare şi piper. Scoateţi pe un tocător şunca din zeama în care a stat. Tăiaţi-o felii groase şi încălziţi-o puţin, dacă s-a răcit. Serviţi-o cu budinca de mazăre şi cu sosul de pătrunjel.
Şuncă afumată cu budincă de mazăre si sos de pătrunjel
Pofta buna!