Spălăm şunca, o clătim în apă caldă şi fără să o opărim, radem fumul de pe şorici.
Punem şunca în apă rece şi o lăsăm din ajun pană a doua zi, cand vărsăm apa, o legăm cu sfoară să nu se desfacă şi o punem la fiert în altă apă rece, cat să acopere şunca.
Adăugăm la fiert 1/2 pahar mare de vin, piper (cateva boabe), două foi de dafin, o ceapă necurăţată, zdrobită cu pumnul şi coaptă pe plită. Lăsăm să fiarbă şunca încet.
Incercăm şunca dacă este gata cu acul de împănat (acesta intră uşor în carne).
O şuncă tanără se cunoaşte cand este gata după şorici, care se rupe la orice apăsare de deget.
Şunca bătrană este gata cand carnea se desface uşor de pe os.
Insă cel mai bun mijloc de încercat este acesta : şunca, pe langă osul cel mare, are şi un os mic, subţire. Tragem de acest os şi dacă iese, şunca este gata. Şunca de porc tînăr fierbe în 2-3 ore, iar cea de porc mai bătran, în 4 ore.
Cand este fiartă, lăsăm să se răcească in apa ei, apoi o punem pe o tavă, desfacem sfoara, scoatem şoriciul, lăsînd un brau de şorici de patru degete în jurul osului. Tăiem marginea şoriciului în zimţi, iar osul îl garnisim cu o cocardă de hîrtie.
Tăiem şunca în felii pe care le aşezam astfel, ca să reconstituim forma şuncii.
Servim caldă cu mazăre verde, piure de spanac, piure de cartofi cu diferite sosuri : de vin, de ciuperci, zeamă de carne concentrată şi cu salată, varză acră, fasole boabe.
Sunca fiarta cu vin din: sunca, sare, apa, vin, condimente. Ingrediente: sunca sare apa vin condimente Mod de preparare: Şunca se ţine, pentru desărare, 2-3 ore în apă călduţă. Se pune la fiert în atâta apă cât să o acopere, adăugându-se condimente după preferinţa fiecăruia: piper boabe, frunze de dafin, ienibahar şi oţet (2-3 […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.
Foarte buna sunca fiarta