Sunca de Parma
PrinteazaCea mai cunoscuta sunca cruda italieneasca (numita si prosciutto crudo) provine din zonele rurale din preajma orasului Parma. Ca si serrano din Spania, prosciutto di Parma este o sunca uscata sarata, maturata mai multe luni de zile. Se serveste cruda, taiata in felii subtiri cat foaia de hartie, ca aperitiv.
Dupa ce a fost sarat, piciorul de porc este presat periodic, pentru a se elimina umezeala. Aceasta operatiune poate dura doua luni, apoi carnea se atarna in aer liber pentru a continua sa se usuce.
Ca si in cazul rudei sale spaniole, uscarea in aer liber incepe in sezonul rece, cand vantul este mai puternic. In momentul in care vremea incepe sa se incalzeasca, sunca se agata intr-o incapere bine aerisita, pentru ca procesul sa continue inca 18 luni.
In mod natural, sunca de Parma se potriveste cu fructe dulci si moi, cele doua preferinte clasice ale italienilor fiind pepenele galben (numit melone), cu usoara aroma de mosc sau smochinele coapte (ficchi), cu pulpa lor bogata.
Sunca de Parma
Pofta buna!
Incoming search terms:
- sunca de parma