Şuncă Serrano
PrinteazaSunca serrano ocupa un loc de cinste intre nenumaratele feluri de carne conservata care se prepara in Europa, alaturi de sunca de Parma si cea de Bayonne.
Pentru serrano se foloseste pulpa din spate, de la diferite specii de porc din rasa Marele Alb.
Carnea se sareaza, pentru a elimina umezeala, apoi este agatata sa se usuce in aer curat de munte.
De altfel, numele deriva de la sierra, regiunea muntoasa din partea de sud-vest a Spaniei, unde aceasts sunca se pregateste cu mults rabdare, in timpul lungilor luni de iarna si pana la inceputul primaverii.
In zilele noastre, halele de uscare industrials a carnii (numite secaderos) imita efectul brizei montane, iar productia este inca reglementata de Consorcio del Jamon Serrano Espanol.
Sunca se vinde conservata dar cruda, fiind consumata ca atare, taiata in felii foarte subtiri, ca si prosciutto in Italia.
Are o aroma superba si o textura delicata, frageda; adeseori se mananca ca gustare gen tapas.
O traditie intalnita in anumite parti ale Spaniei este ace ea de a consuma sunca serrano pe bucatele de paine unse cu ulei de masline amestecat cu rosii stoarse.
In functie de dimensiunea piciorului de porc, sunca poate fi lasata sa se matureze pana la 18 luni inainte de a fi vanduta.
Sunca Serrano
Pofta buna!
Incoming search terms:
- sunca serrano