Sunca viarta in apa, in vin sau zeama de varza
PrinteazaSunca viarta in apa, in vin sau zeama de varza
Şunca sau orice altă afumătură se ţine, pentru desărare, 2-3 ore în apă călduţă. Se pune la fiert în atâta apă cât să o acopere, adăugându-se condimente după preferinţa fiecăruia: piper boabe, frunze de dafin, ienibahar etc. şi oţet (2-3 linguri la un litru de apă).
Se fierbe la foc domol, 3-4 ore în funcţie de volum şi de tărie. Se încearcă dacă este făcută, cu ajutorul unei furculiţe; dacă aceasta pătrunde uşor în came, înseamnă că este fiartă. Se ia apoi de pe foc şi se lasă să se răcească în zeama în care a fiert.
Dacă dorim, pentru mai multă savoare, după ce şunca a fiert pe jumătate în apa în care s-au pus condimente, se adaugă vin de bună calitate, continuându-se fierberea până ce este gata.
De asemenea, şi zeama de varză este foarte gustoasă, dacă avem zeamă de varză bună, limpede şi nu prea sărată. Şunca se pune în zeama de varză, după ce a fost ţinută la desărare, cu puţine condimente: o ceapă, cimbru, nu pisat, piper boabe, foi de dafin. Dacă zeama este prea sărată, se adaugă apă. Se lasă să se răcească în zema în care a fiert.
Pofta buna!