Supa Ajiaco
PrinteazaMâncarea naţională columbiană este o supă de pui consistentă, numită ajiaco. Ea este foarte populară în întreaga tară, dar varianta sa cea mai bine cunoscută este cea care se prepară în capitala ţării, în oraşul Bogota.
Pentru a prepara Ajiaco bogotano se fierb la foc mic bucăţile de pui într-o zeamă aromatizată cu ceapă, usturoi şi coriandru.
In această supă se pun şi bucăţi de porumb, precum şi trei feluri de cartofi, cel mai important fiind un soi indigen, numit Papa Criolla, un cartof cu miezul galben, care în timpul fierberii se sfărâmă şi îngroaşă supa.
Când carnea e gata, se scoate din supă şi se marunţeşte, apoi se pune la loc în oală. Ingredientul secret al acestei supe este guasca, o plantă care îi dă o aromă caracteristică. Fără guasca nu se poate prepara o ajiaco autentică.
După ce supa a fost pusă în farfurii, se adaugă şi ultimele trei garnituri: câteva picături de smântână, nişte felii de avocado bine copt şi o linguriţă de capere scoase din saramură.
Ajiaco se consumă tot timpul anului, dar în Columbia ea este servită în mod tradiţional la masa de Crăciun.
Supa Ajiaco
Pofta buna!