Supă albă sau roşie de scoici

Printeaza

Supă albă sau roşie de scoici

Apele reci ale Atlanticului de nord găzduiesc o specie de scoici cu gust dulceag, care, timp de peste un secol, constituie ingredientul principal al unei supe tipic americane. Aceasta se prepară în două variante, una roşie, făcută cu tomate şi cealaltă albă, cu smântână. Cum este firesc, şi consumatorii se împart în suporteri ai variantei albe şi ai celei roşii.

Supa albă din regiunea New England se face cu cartofi, ceapă şi scoici fierte la aburi. Se îngroaşă cu un amestec de făină şi unt şi se drege cu lapte sau smântână. Se poate adăuga şi puţină carne de porc sărată, care scoate în evidenţă aroma moluştelor. Se serveşte obligatoriu cu biscuiţi-aperitiv sau biscuiţi săraţi pentru stridii.

Se spune ca supa de scoici roşie din Manhattan îşi are originile în statul american Rhode Island şi a fost creată în secolul XIX, de imigranţii portughezi. Această variantă nu conţine smântână, ci ardei şi plante aromatice. Supa de scoici roşie a devenit supa preferată a newyorkezilor. Inainte de a căpăta numele de supă de Manhattan, era numită supa din Insula Coney sau supa din piaţa de peşte Fulton.

Dacă s-ar organiza un concurs de popularitate între cele două, supa albă ar câştiga fără probleme, dar varianta făcută cu roşii are şi ea o mulţime de adepţi.

Supa_alba_sau_rosie_de_scoici_03

Supa rosie de scoici

Ingrediente:

  • 4 felii de costita, taiate in bucati de 2,5 cm
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 catei de usturoi, dati pe razatoare
  • 1 ceasca ceapa tocata
  • 1 ceasca ardei rosu tocat
  • 2 cesti cartofi taiati cubulete
  • 2 cesti morcovi taiati cubulete
  • 1-1/2 ceasca tulpini de telina taiate cubulete
  • 1 cutie porumb dulce – 300 g
  • 1 cutie rosii taiate bucati – 425 g
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 cutii suc de scoici – a cate 175 ml
  • 250 ml vin alb
  • 900 ml apa
  • 1/2 lingurita oregano
  • 1/4 lingurita cimbru
  • piper negru proaspat macinat
  • 2 lingurite patrunjel proaspat tocat
  • 2 foi de dafin
  • 2 kg scoici proaspete

 

Mod de preparare:

Rumeniţi costiţa într-o cratiţă mare, la foc mijlociu. Adăugaţi apoi uleiul de măsline şi căliţi uşor usturoiul şi ceapa. Adăugaţi celelalte ingrediente, cu excepţia scoicilor.

Supa_alba_sau_rosie_de_scoici_04

Amestecaţi-le bine şi fierbeţi supa la foc mic timp de o oră. Puneţi scoicile si fierbeţi supa încă 15 minute înainte de a o servi.

Supa_alba_sau_rosie_de_scoici_05

Supă albă sau roşie de scoici

 

Supă albă sau roşie de scoici

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.