Supa Assam laksa
PrinteazaCea mai celebră mâncare malaysiană este o supă iute cu tăitei, numită laksa. Majoritatea reţetelor conţin şi lapte de cocos, care îmbogăţeşte supa.
In insula Penang, laksa se face dintr-o supă de peşte concentrată, aromată cu pulpă de tamarind. Intrucât assam este cuvântul care, în limba malay, denumeşte fructul tamarind, acest fel de mâncare se numeşte assam laksa.
Prepararea acestei supe necesită timp şi răbdare. Se începe cu unul sau mai mulţi peşti întregi, de obicei macrou, care se pun la fiert. Peştele fiert se rupe în bucăţi. în supă se adaugă o pastă formată din usturoi, ceapă şalotă, iarbă de lămâie, galangal şi ardei iute.
Tamarindul dă supei o notă acrişoară, iar un strop de zahăr înmoaie aromele. Supa se toarnă peste un bol de tăiţei din făină de orez, iar deasupra se pune peştele fiert.
Se serveşte cu garnituri, precum ananas, castravete, ceapă roşie, mentă şi boboci de floare de ghimbir, tăiaţi feliuţe. Unii adaugă şi haeko, un condiment dulce, cu aspect de melasă, care se face din creveti.
In Georgetown, capitala insulei Penang, amatorii de laksa aflaţi în căutarea unor noi plăceri culinare, împânzesc Gurney Drive, o stradă pe care fiecare vânzător are varianta proprie de assam laksa, acest fel de mâncare atât de popular.
Supa Assam laksa
Pofta buna!