Supă Cock-a-Leekie
PrinteazaSpre deosebire de alte feluri de mâncare scoţiene, care poartă denumiri complicate, precum rumbledethumps (piure de cartofi cu varză) sau clootie (budincă in baie de aburi), numele acestei supe (numită si cocky-leeky) nu lasă nici o urmă de îndoială în privinţa ingredientelor ei.
Este o supă simplă, care se face numai cu carne de pasăre şi praz.
Pentru a o prepara, este nevoie de un pui sau de o găină de casă mai bătrână, care se fierbe în apă la foc domol, împreună cu nişte plante aromatice proaspete. Carnea fiartă se dezosează apoi şi se taie în bucăţi potrivite. Prazul se taie separat feliuţe şi se căleşte uşor în unt sau în untură de găină până se înmoaie, apoi se adaugă în supă, alături de carne.
Se mai pune îţi oală sare şi piper, şi supa e gata. Uneori, pentru a îngroşa această supă şi pentru a-i da mai multă consistenţă, se adaugă şi nişte orz.
In mod tradiţional – dar acest ingredient nu este obligatoriu – la sfârşit se adăugau şi nişte prune uscate, care dădeau supei un plus de dulceaţă.
Combinaţia simplă, dar plăcută, dintre carnea fragedă de pui şi praz, cu gustul lui puţin dulceag, este considerată un adevărat medicament în timpul iernii.
Această supă se serveşte de obicei de Robbie Burns Night, ca prim fel de mâncare, înaintea faimosului haggis scoţian.
Cock a Leekie
Pofta buna!