Supă cu găluşte de griş
PrinteazaSupă cu găluşte de griş
- 1,5 1 supă de carne
- 1 lingură unt
- 2 ouă
- griş cit cuprinde
Mod de preparare:
Frecăm untul cu gălbenuşurile pînă se fac ca o cremă. Apoi, frecind într-una, adăugăm griş cît cuprinde pentru a se obţine o cocă mai tare decît smîntînă. Sărăm. Batem spumă două albuşuri şi le amestecăm cu grişul. Dacă se moaie prea nult, mai punem griş ; dacă este prea tare, turnăm o lingură de zeamă de carne.
Strecurăm supa într-o cratiţă cu gura argă şi o punem la foc să fiarbă în clocote. Facem întîi proba : dăm drumul la 3 linguriţă de compoziţie de găluşte în supa care clocoteşte. Dacă coca creşte, se umflă şi se face pufoasă, compoziţia este bună.
Dacă însă găluştele sînt prea tari, ca nişte gloanţe, adăugăm puţină supă sau grăsime. Cînd compoziţia se desface, amestecăm cu un gălbenuş şi cu albuş bătute în alt vas. Dacă proba reuşeşte, continuăm să facem găluştele, dîndu-le drumul în supă, rînd pe rînd, cu inguriţa.
Le fierbem 10—12 minute (maxmum 15). Cînd sînt fierte, ele se ridică leasupra. Atunci servim supa la masă. Dacă nu servim supa îndată, scoatem găluştele din cratiţă cu o lingură de spumuit şi le ţinem într-o farfurie sau în castron pînă la masă. Turnăm apoi supa încet, peste găluşte.
Cine doreşte presară pătrunjel tăiat subţire, nu tocat mărunt, ca să nu tulbure supa.
Poftă bună!
Cand eram mica mancam des supa de galuste; foarte buna.