Supa de galuste si carne de vita
PrinteazaSupa de galuste si carne de vita din: carne de vita, morcov, patrunjel, telina, ceapa, rosii, piper, sare, gris, ou.
- 3 l apa
- 1 kg carne de vita cu os sau sita
- 1 morcov
- 1 patrunjel radacina
- 1 telina mica
- 1 ceapa
- 2-3 rosii
- citeva boabe de piper
- sare
- patrunjel verde
Ingrediente galuste: 1 ou, 2 linguri grisi, sare
Mod de preparare:
Carnea se spala, se curata de pielite si se pune cu apa rece la fiert, pe foc moale.
Cind se ridica spuma, se aduna cu lingura speciala. Se mai toarna o ceasca de apa rece si putina sare, ca sa se adune toata spuma deasupra si supa sa iasa limpede.
Se spumeste pana cind zeama devine limpede, dupa care se acopera oala cu un capac si se continua fierberea, tot la foc potrivit, cam doua ore.
Se adauga apoi zarzavaturile curatate si bine spalate. Cind zarzavaturile sint aproape fierte se adauga rosiile, 3-4 boabe de piper si se continua fierberea.
Dupa ce carnea si zarzavatul sint suficient de fierte, se trage oala de pe foc, se lasa sa se limpezeasca supa, apoi se ia o jumatate intr-o cratita in care se vor fierbe galustele.
Se pune oul intr-o farfurie adinca, se bate bine cu o furculita, se adauga un praf de sare si se toarna grisul in ploaie mestecind mereu pina se obtine o pasta putin consistenta.
Cind supa din cratita clocoteste se ia cu o lingurita, inmuiata in apa, cite putin din pasta si i se da drumul in supa.
Daca galustele se desfac se mai adauga putin grisi. Dupa ce au fost puse toate galustele se lasa sa fiarba cca 20 minute.
Se incearca daca sint fierte, taind o galusca in doua. Daca in mijloc sint fierte, se scot galustele intr-un castron, se strecoara supa peste ele, se adauga si restul de supa, se presara cu patrunjel verde si se serveste fierbinte.
Pofta buna!