Supa de linte cu crutoane de lipie
PrinteazaSupa de linte cu crutoane de lipie din: linte rosie, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, unt, apa, ceapa, chimen, sare, piper, patrunjel, ardei iute sau oregano, lipii si lamaie.
Ingrediente:
- 1 cană linte roşie
- ulei de măsline
- ulei de floarea-soarelui
- 1 linguriţă unt
- 5 căni apă
- 1 ceapă, tocată foarte mărunt
- chimen măcinat
- sare, piper
- pătrunjel
- ardei iute uscat şi mărunţit sau oregano
- câteva lipii
- lămâie
Mod de preparare:
Se spală bine lintea şi se pune la foc mediu împreună cu apa, până când începe să fiarbă. Se reduce intensitatea focului şi se lasă în continuare să fiarbă 30 min, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.
Se iau câteva lipii şi se taie cuburi de aproximativ 3×3 cm. Se prăjesc uşor într-o tigaie în care s-a adăugat în prealabil ulei vegetal.
Când lintea este fiartă, se ia de pe foc şi se pasează în blender. Separat se rumeneşte uşor ceapa în uleiul de măsline, la care s-a adăugat untul. Se adaugă la lintea pasată şi se pun din nou la foc mediu câteva minute, adăugând sare, piper şi chimen, după gust.
Intr-un vas mic se topeşte untul, se adaugă ardeiul iute (sau oregano, în funcţie de preferinţă) şi se lasă la foc mic 1-2 minute (având grijă să nu se ardă), până ce capătă puţină culoare de la ardei/oregano.
Se serveşte supa în boluri, adăugând sosul de ardei iute sau oregano, pătrunjel proaspăt tăiat şi crutoane de lipie. In funcţie de gust se poate adăuga puţin suc de lămâie.
Supa de linte cu crutoane de lipie
Pofta buna!