Supa de vita cu fidea sau taitei
PrinteazaSupa de vita cu fidea sau taitei din: carne de vita, piper, sare, patrunjel, fidea, taitei, galuste din gris.
- 1,5 kg carne de vită (carne mai grasă, rasol, neapărat câteva oase cu măduvă)
- piper
- sare
- 1 legătură pătrunjel
- opţional: fidea, tăiţei sau găluşte de griş
Mod de preparare:
Se taie carnea în bucăţi a căror mărime este în funcţie de utilizarea sa ulterioară. Se spală bine şi se pune la fiert într-o oală cu 2-3 I apă rece, la foc potrivit. Când dă în clocot se strânge spuma, eventual se mai toarnă pentru completare puţină apă rece, apoi se strânge iarăşi spuma şi se repetă de câteva ori operaţia.
După ce carnea nu mai lasă spumă, se reduce focul şi se lasă la fiert domol (fără clocote) cu vasul acoperit (dar nu total) pentru a permite evacuarea aburului.
Când carnea este aproape fiartă, se adaugă zarzavatul tăiat pe lung şi ceapa crăpată în două. Se lasă apoi să fiarbă la foc mic până când atât carnea, cât şi zarzavatul sunt bine fierte.
Se strecoară apoi supa şi se transferă într-un alt vas. Dacă se face o supă cu găluşte, se pregăteşte separat aluatul de găluşte, se pune supa lâ fiert şi se fac găluştele, după care supa se mai fierbe cu găluştele, la foc mai mic, încă 20-30 de minute.
Dacă se folosesc alte adaosuri (fidea, tăiţei, frecăţei sau alte paste făinoase), acestea se fierb separat şi se adaugă în supă când se serveşte la masă, direct în farfurie. Supa se serveşte fierbinte şi cu pătrunjel tocat, presărat deasupra.
Pofta buna!