Supa de dovleac cu sunca, salvie, ceapa si arpacas
PrinteazaSupa de dovleac cu sunca, salvie, ceapa si arpacas din: ceapă roşie, seminţe de coriandru, usturoi, ulei de măsline, dovleac plăcintar, salvie proaspătă, arpacaş, supă de bază de pui sau de legume, şuncă de Parma (ciolan sau jambon), sare de mare, piper negru, ulei de măsline extravirgin, castane, boia iute şi nucşoară.
- 1 ceapă roşie, tocată mărunt
- 1 lingură seminţe de coriandru, zdrobite
- 2 căţei de usturoi, decojiti şi tocaţi mărunt
- ulei de măsline
- 1 dovleac plăcintar decojit, curătat de seminţe şi tăiat mare
- 2 mâini mari de salvie proaspătă
- 1 mână mare de arpacaş
- 1,2 l supă de bază de pui sau de legume
- aproximativ 680 g şuncă de Parma (ciolan sau jambon), curăţată de piele
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- ulei de măsline extravirgin
Opţional:
- 1 mână de castane, fără coajă
- puţină boia iute şi nucşoară
Mod de preparare:
Intr-un vas mare, căliţi la foc mic ceapa, seminţele de coriandru şi căţelul de usturoi în puţin ulei de măsline, până când se înmoaie.
Apoi adăugaţi dovleacul, salvia, castanele, dacă aveţi, şi arpacaşul. Puneţi şi supa de pui sau de legume şi ciolanul. Aduceţi la punctul de fierbere, apoi lăsaţi-le la foc mic timp de 1/2 ore.
Scoateţi ciolanul, aruncaţi osul, dacă e cazul, apoi rupeţi carnea în bucăţele mici cu ajutorul a două furculiţe şi daţi-o deoparte. Pasaţi jumătate din supă până se omogenizează.
Puneţi-o înapoi în oală, împreună cu bucăţile de carne, apoi asezonaţi cu sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat. Adăugaţi boiaua şi nucşoara măcinată, dacă doriţi.
Puteţi s-o mai subţiaţi cu puţină supă de bază, dacă simţiţi nevoia. Serviţi-o într-un bol, cu câteva picături de ulei de măsline extravirgin picant, împreună cu nişte pâine crocantă fierbinte.
Pofta buna!