Supa de fasole cu mujdei

Printeaza

Supa de fasole cu mujdei – Combinația dintre fasolea cremoasă și mujdeiul aromat face din această rețetă o alegere perfectă pentru zilele răcoroase sau pentru cei care iubesc mâncarea tradițională românească.

Ingrediente (pentru 6 porții)

Pentru supă

  • 500 g fasole albă uscată – baza supei, bogată în proteine și fibre
  • 1 ceapă mare, tocată – oferă dulceață și aromă
  • 2 morcovi, tăiați rondele – adaugă culoare și prospețime
  • 1 țelină mică (sau 2 tije apio), tocată – pentru o notă subtilă de pământ
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi – pentru dulceață și aromă
  • 2 linguri pastă de roșii – pentru un gust ușor acrișor
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui – pentru a căli legumele
  • 1 foaie de dafin – oferă o notă subtilă de aromă
  • 1 linguriță sare – pentru a echilibra gusturile
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat – pentru condimentare
  • 2 l apă – baza lichidă a supei

Pentru mujdei

  • 5-6 căței de usturoi, zdrobiți – esența aromată a mujdeiului
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui – pentru a emulsiona mujdeiul
  • 1 lingură oțet (opțional) – pentru un gust acrișor
  • Un praf de sare – pentru a echilibra aromele

Mod de preparare

Prepararea supei

Spală fasolea și las-o la înmuiat peste noapte în apă rece. A doua zi, scurge apa și fierbe fasolea în apă curată, schimbând apa după primele 10 minute de fierbere pentru a reduce disconfortul gastric.

Într-o oală mare, încălzește uleiul și călește ceapa, morcovii, țelina și ardeiul până devin ușor moi.

Adaugă pasta de roșii și amestecă pentru a le înveli pe toate cu aromele.

Adaugă fasolea fiartă și 2 litri de apă în oală. Pune foaia de dafin, sarea și piperul, apoi lasă supa să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, până când toate legumele sunt bine gătite, iar aromele s-au combinat.

Prepararea mujdeiului

Într-un bol mic, zdrobește usturoiul cu sare până devine o pastă. Adaugă uleiul treptat, amestecând continuu pentru a obține o emulsie cremoasă.

Dacă dorești, poți adăuga oțet pentru un plus de aromă.

Servirea

Toarnă supa fierbinte în boluri și servește-o alături de mujdei, pe care fiecare își poate adăuga după gust. Poți completa cu crutoane, ceapă roșie sau ardei iute pentru un plus de savoare.

Sfaturi utile

  • Dacă preferi o consistență mai densă, poți pasa o parte din fasole înainte de a o adăuga în supă.
  • Pentru un plus de aromă, adaugă mărar sau pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
  • Supa este și mai gustoasă dacă este lăsată să stea câteva ore înainte de a fi servită, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Supa merge perfect cu pâine de casă, ceapă roșie proaspătă sau murături. Pentru băuturi, un pahar de vin roșu sec sau o țuică tradițională completează autenticitatea preparatului.

Supa de fasole cu mujdei varianta

Ingrediente:

  • 1 cană fasole
  • 1 ceapă
  • 1 linguriţă bulion
  • tăieţei
  • usturoi
  • 1 ceaşcă de iaurt (sau smântână)
  • 1 linguriţă vegeta
  • ulei

 

Mod de preparare:

Supa de fasole cu mujdei: pune la fiert fasolea şi se aruncă prima apă. Se pune la fiert fasolea a doua oară în apă caldă şi în timp ce fierbe prăjim ceapa, tocată mărunt, şi adăugăm bulionul.

Când fasolea a fiert bine punem ceapa, tăieţei (se pot prepara acasă, dintr-un ou şi făină). Separat se face un mujdei din 10 căţei de usturoi, se adaugă 1 linguriţă de oţet.

Luăm oala de pe foc, adăugăm mujdeiul şi ceşcuţa de iaurt în care am dizolvat 1 linguriţă de vegeta.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.