Supa iute-acrisoara de creveti din: apa sau supa de pui, creveti, usturoi, ceapa, frunze de lamai, galangal, sos de peste, iarba de lamaie, ardei iuti, suc de lamaie, chilli, coriandru. Ingrediente: 750 ml apă sau supă de pui 250 g creveţi decorticaţi 2 căţei usturoi tăiaţi mărunt 2 cepe 5 frunze de lămâi verde 3 […]
Supă iute-acrişoară
PrinteazaSupa iute-acrişoară constituie mândria mai multor bucătării asiatice, însă dintre toate variantele cea chinezească este cea mai celebră. Ea îşi are originea în provincia Sichuan, celebră pentru utilizarea condimentelor iuţi. Supa iute-acrişoară se regăseşte în meniul restaurantelor chinezeşti din întreaga lume.
Se placă de la o supă de pui sau de legume. Supa iute-acrişoară conţine atatea ingrediente încât seamănă cu un adevărat corn al abundentei, cu o varietate de gusturi adunate laolaltă.
Ciupercile chinezeşti uscate şi ciupercile urechi de lemn vin cu aroma lor de pământ; fâşiile de carne de porc, brânza tofu tăiată cubuleţe şi alunecoşii tăitei din făină de fasole mung conferă supei consistenţă, iar mugurii de bambus adaugă o textură crocantă.
Iuţeala provine de la piperul măcinat, adăugat in cantităţi generoase, iar gustul acru de la oţetul de orez. Printre ingredientele cu care se asezonează mancarea se numără sosul de soia, ceapa verde şi ghimbirul.
Oul bătut adăugat la sfârşit se coagulează în fire delicate, în timp ce amidonul de porumb dă supei o consistenţă caracteristică.
Amatorii de mâncăruri iuţi vor adăuga câteva picături de ulei de chilii. Nu este de mirare că această supă revigoranta este consumată şi ca remediu împotriva răcelii; ea este în acelaşi timp iute, hrănitoare şi plină de savoare.
Supă iute-acrişoară
Ingrediente:
- 125 g carne de porc, slaba, fara oase
pentru marinata:
- 1 lingurita sos de soia de culoare deschisa
- 1 lingura vin de orez sau vin rosu
- 1/2 lingurita de ulei de susan
- 1/2 lingurita amidon de porumb
- un varf de cutit de sare
- un varf de cutit de zahar
- 25 g ciuperci chinezesti shiitake uscate
- 115 ciuperci urechi de lemn uscate
- 2 oua batute cu putina sare
pentru supa:
- 1,2 l supa de pui
- 275 g tofu proaspat, scurs de zema si ras
- 1-1/2 lingurita sos de soia de culoarea deschisa
- 1 lingura sos de soia de culoare inchisa
- 1 lingurita piper alb proaspat macinat
- 6 lingurita otet de orez alb chinezesc sau otet de cidru
- 2 lingurite ulei de susan
- 1 lingura ulei de chilli
- 2 linguri coriandru proaspat tocat marunt
Mod de preparare:
Amestecaţi bine carnea de porc cu sosul de soia, vinul de orez Shaoxing sau vinul roşu sec, uleiul de susan, amidonul, sarea şi zahărul, apoi lăsaţi-o deoparte.
Inmuiaţi ciupercile în apă călduţă cam 20 minute, apoi scurgeţi apa de pe ele şi stoarceţi-le bine.
Indepărtaţi codiţele, iar pălăriile tăiaţi-le mărunt. Intr-un castronel bateţi ouăle cu sare şi cu uleiul de susan.
Puneţi supa de pui la fiert într-o cratiţă mare cu puţină sare.
Adăugaţi carnea de porc şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic 1 minut, apoi puneţi şi ciupercile şi tofu si lăsaţi supa să fiarbă la foc mic 2 minute.
Adăugaţi amestecul de ouă şi ulei foarte încet.
Cu un beţişor amestecaţi oul în supă, astfel încât să se formeze fire foarte fine.
Trageţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi sosurile de soia, piperul şi oţetul.
Amestecaţi încă o dată, apoi puneţi şi uleiul de susan, uleiul de chilii şi puneţi verdeaţa de coriandru.
Turnaţi supa într-o supieră sau în boluri mai mici.
Supă iute-acrişoară
Pofta buna!
poate iti place si:
Supa Tom Yum
Cel mai cunoscut fel de mâncare thailandez este fără îndoială pad thai. Pe locul doi se află supa tom yum. Tom înseamnă „fiert”, iar yum „amestec”; împreună cei doi termeni denumesc o supă iute-acrişoara cu efect reconfortant. Tom yum se poate face din tot felul de ingrediente, de la carne de pui până la ciuperci, […]
Pofta buna!
Am mancat supa iute acrisoara, e foarte buna, la restaurant
Si eu tot acolo am mancat supa iute acrisoara, foarte buna
E o nebunie de supa asta
Imi place supa asta
Cred că la ciupercile urechi de lemn e 15g. 115 ar fi prea multe.