Supa Miso
PrinteazaNu se poate imagina o masă japoneză fără miso. Această supă are menirea de a stimula apetitul. Cele două componente de bază sunt dashi şi miso. Dashi este o zeamă care se obţine fierbând kombu (adică algele numite vareh kelp), împreună cu katsoubushi (ton afumat şi uscat).
A doua componentă, miso. este o pastă sărată şi fermentată, obţinută din boabe de soia sau orz, care se lasă la maturat intre trei luni şi trei ani. Culoarea pastei variază de la alb la maro închis. Pentru prepararea supei se foloseşte de obicei pasta miso de culoare mai deschisă.
Plină de proteine şi de vitamine, pasta îi conferă şi o aromă dulceagă, de fruct, dând supei o notă de umami, cea de-a cincea savoare pentru japonezi.
Garniturile care se pun în supa miso reflectă schimbarea anotimpurilor, ele fiind alese astfel încât să se armonizeze atât cu culoarea, cât şi cu textura şi cu aroma supei.
Una dintre variante cuprinde cuburi de tofu foarte fin, delicioasa wakame (o plantă de mare) şi câteva fâşiute de ciuperci shiitake tăiate foate subţire.
Supa Miso
Pofta buna!