Supa Pasta e fagioli
PrinteazaMâncăruri delicioase se prepară în toate ţările, dar italienii se mândresc cu faptul că au atins perfecţiunea prin intermediul unui preparat culinar: supă de fasole. Pentru a prepara această mâncare consistentă, cu nenumărate variante regionale, se foloseşte în mod tradiţional fasolea cannellini sau fasolea albă.
Majoritatea mâncărurilor italiene sunt simple, dar bine făcute. In această supă, fasolea (fie albă, fie roşie) se fierbe împreună cu pancetta, usturoi şi condimente până se înmoaie suficient cat sa poată fi pasată, devenind un piure, în care se pun şi nişte roşii. Apoi se adaugă nişte supă de legume şi se pune la fiert.
Când începe sa clocotească, se pun paste făinoase scurte, precum maltagliati – tăiţei moi pentru lasagne rupţi în bucăţele – sau mici paste îndoite, fierte al dente. Servită în boluri, cu nişte crutoane crocante de pâine şi însoţită de o sticlă de vin roşu, poate fi o mâncare foarte saţioasa.
Supa Pasta e fagioli
Ingrediente:
- 50 ml ulei de masline extravirgin
- 2 linguri ceapa tocata
- 3 linguri morcov tocat
- 3 linguri telina tocata
- 3-4 coaste de porc
- 4 rosii, curatate de pielita si taiate marunt
- 1 kg fasole borlotti proaspata
- 750 ml supa de carne
- sare
- piper negru proaspat macinat
- 250 g macaroane mici
- 15 g unt
- 2 linguri parmezan ras
Mod de preparare:
Puneţi uleiul de măsline şi ceapa tocată la călit la foc potrivit. Amestecaţi din când în când în oală, până când ceapa e puţin rumenită. Adăugaţi morcovul, ţelina şi carnea. Căliţi carnea împreună cu legumele cam 10 minute; nu uitaţi sâ amestecaţi din când în când cu o lingură de lemn.
Puneţi peste carne roşiile tăiate mărunt împreună cu sucul lor şi potriviţi focul astfel încât zeama sâ fiarbă încet 10 minute. între timp, scoateţi boabele de fasole din păstăi, clătiţi-le cu apă rece şi puneţi-le şi pe ele în oală.
Amestecaţi cu lingura de lemn de câteva ori, cât sâ se pătrundă şi fasolea cu sosul, după care adăugaţi supa de carne. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi supa să fiarbă la foc mic, 45 minute sau chiar o oră, până ce boabele de fasole sunt fierte bine.
Luaţi cu polonicul o parte din fasole şi, cu ajutorul unui mixer manual, transformaţi-o într-un piure. Puneţi piureul obţinut înapoi în oală, adăugaţi sare şi puţin piper negru şi amestecaţi bine. Supa trebuie sâ fie destul de lichidă pentru a se putea fierbe în ea pastele, aşa că mai puteţi adăuga zeamă.
Cand supa începe sâ fiarbă încet, introduceţi pastele. După câteva minute, verificaţi dacă sunt fierte. Când sunt destul de moi, dar încă al dente, adăugaţi untul şi parmezanul ras şi stingeţi focul. Turnaţi supa într-un castron mare şi lăsaţi-o sâ se aşeze 10 minute înainte de a o aduce la masă. Este mai bună dacă este servită călduţă.
Pofta buna!