Supa de peste dreasa cu ou si lamaie
PrinteazaO reteta gustoasa de supa de peste dreasa cu ou si cu lamaie din: peste, ceapa, morcovi, dovlecei, oua, lamaie, orez, unt, untdelemn si branza feta.
Ingrediente:
- două kg de peşte
- două cepe
- doi morcovi
- doi dovlecei
- 6 ouă
- 3 lămâi
- 3 ceşti mici de orez
- o lingură de unt
- puţin untdelemn
- puţină brînză feta
Mod de preparare:
Se curăţă peştele (cei mai indicaţi sunt tonul şi codul) şi se spală, apoi se porţionează în bucăţi egale, de mărime potrivită. Se curăţă legumele, se spală, se taie morcovii în sferturi, dovleceii în felii, iar ceapa se crestează. Se pune apa la fiert, iar când clocoteşte, se adaugă legumele şi se lasă la foc potrivit. Când sunt pe jumătate fierte, se aşază peştele şi se fierbe la foc mic, cu vasul acoperit, încă 15-20 de minute (se spumează de câte ori este nevoie).
După ce a fiert şi peştele (atenţie, nu trebuie să se zdrobească!), se scoate cu grijă, se pune într- un vas, se acoperă şi se păstrează la cald. Se strecoară supa, se pune în ea untul şi untdelemnul şi se aduce din nou la fierbere. Se adaugă atunci orezul (spălat şi scurs).
Când orezul e aproape fiert, se toarnă în oală sosul avgolemono (sos de ou şi lămâie, tipic grecesc), pregătit în prealabil astfel: se bat albuşurile spumă, se adaugă zeama lămâilor şi gălbenuşurile şi se amestecă până se omogenizează.
Când se toarnă în oală, se amestecă întruna, ca să nu se coaguleze; cu grijă ca focul să fie mic. Când orezul a fiert bine, se adaugă brânza, sfărâmată cu furculiţa, şi se trage vasul deoparte. Se serveşte fierbinte, adăugând în farfurie peştele, zdrobit cu furculiţa.
Poftă bună!