Supa Pho
PrinteazaIstoria seculară a supei pho a început pe străduţele lăturalnice ale oraşului Hanoi. Pho este o supă iute din carne de vită aromatizată cu anason stelat, care se toarnă peste nişte taiţei albi, opaci, aranjaţi sub forma unui mic cuib pe fundul unor boluri largi.
La acest amestec se adaugă şi câteva bucăţele subţiri şi fragede de carne de vită.
Astăzi, în multe restaurante, clienţii sunt invitaţi să îşi prepare singuri supa pho, alegându-şi ingredientele – carne de pui sau de porc, creveti sau tofu şi, drept garnituri, frunze de dafin thailandez, germeni de fasole mung. ardei iuţi tocaţi mărunt sau ceapă verde.
Supa Pho Bo
Ingrediente:
- 1 kg oase de vita
- 3,8 l apa
- 2 cepe galbene, taiate in patru, si o ceapa galbena taiata in felii foarte subtiri
- 1 lingurita sare
- 2 bucati de ghimbir a cate 2,5 cm
- 5 capsule de cardamom
- 3 bucati anason stelat
- 1 bucata scortisoara
- 500 g piept de vita
- 2 linguri sos de peste (nuoc mam)
- 500 g taitei lati din faina de orez, proaspeti
- 250 g file sau muschi de vita congelat si taiat in felii subtiri cat foaia de hartie
- 4 fire ceapa verde, tocate marunt
- piper alb de presarat deasupra
Mod de preparare:
Puneţi oasele de vită într-o oală mare, împreună cu apa, o ceapă tăiată în patru, sare, o bucată de ghimbir, capsulele de cardamom, anasonul stelat şi scorţişoara. Separat, cealaltă ceapă tăiată în patru, împreună cu a doua bucată de ghimbir se prăjesc puţin la flacără sau pe grătar, apoi se adaugă în supă şi se lasă din nou la fiert.
Culegeţi spuma care se formează la suprafaţa supei, adăugaţi pieptul de vită şi lăsaţi din nou sâ fiarbă. Adăugaţi sosul de peşte şi lăsaţi supa la foc mic timp de 4 ore.
Când e gata, scoateţi din supă pieptul de vită şi tăiaţi jumătate în felii foarte subţiri. Strecuraţi supa într-un castron. Tăiaţi taiţeii în faşii de 1 cm şi puneţi-i într-un castron mare cu apă clocotită şi lasaţi-i să se înmoaie timp de 20 secunde. Scurgeţi-i de apă şi împărţiţi-i în 6 boluri, în care adăugaţi şi 3-4 felii de piept de vită, nişte muşchi crud, câteva felii de ceapă şi puţină ceapă verde.
Puneţi supa din nou la fiert, iar când începe sâ clocotească turnaţi-o în boluri peste carne şi tâiţei presarand piper alb. Serviţi cu feliuţe de lămâie verde, coriandru proaspăt tocat mărunt şi/sau germeni de fasole mung.
Pofta buna!