Supa Rasam
PrinteazaMâncărurile care au dus faima bucătăriei indiene în lume sunt carnea făcută la cuptor şi sosurile curry foarte iuţi, dar supele nu se numără printre specialităţile indienilor. O excepţie o constituie o supă de linte foarte condimentată, numită rasam.
După cum se ştie, lintea joacă un rol foarte important in bucătăria indiană, in special în partea de sud, unde majoritatea locuitorilor sunt prin tradiţie vegetarieni.
Rasam se face din toor dai, nişte boabe de mazăre fără pieliţă. Acestea se fierb în apă, împreună cu roşii şi fructe de tamarind. Drept condiment se foloseşte praful iute de rasam, format din: ardei iuţi roşii, chimen indian, coriandru, seminţe de muştar negru şi câteva boabe de piper negru.
Toate acestea se prăjesc într-o tigaie, fără ulei, apoi se macină mărunt. Ingredientul secret al supei Rasam este asafetida, un condiment foarte puternic, făcut din seva plantei de fenicul sălbatic, uscată şi măcinată, adăugând gustului o aromă specială; se spune că dacă puneţi asafetida în mâncărurile din leguminoase, nu vă balonaţi.
De obicei, rasam se serveşte la începutul mesei, mai ales atunci când în meniu figurează şi mâncăruri mai grele, făcute din carne şi lapte de cocos. Supa acrişoară stimulează papilele gustative şi asigură o digestie mai uşoară.
Supa Rasam
Pofta buna!
Am mancat si eu o data supa rasam si nu mi s-a parut cine stie ce