Supa Tom Yum
PrinteazaCel mai cunoscut fel de mâncare thailandez este fără îndoială pad thai. Pe locul doi se află supa tom yum. Tom înseamnă „fiert”, iar yum „amestec”; împreună cei doi termeni denumesc o supă iute-acrişoara cu efect reconfortant.
Tom yum se poate face din tot felul de ingrediente, de la carne de pui până la ciuperci, însă cel mai frecvent se prepară cu creveti (tom yum goong). Mai întâi se pune la încălzit o supă făcută din peşte sau creveti. Separat se taie iarbă de lămâie, frunze de lime kaffir şi câţiva ardei foarte iuţi. Toate acestea se adaugă în supă pentru aromâ. dar nu se mănâncă.
Creveţii curăţaţi se fierb în supă până devin roz. Când sunt gata, supa se ia de pe foc şi se asezonează cu suc de lămâie verde şi sos de peşte. In farfurie se presară şi nişte frunze de coriandru, care conferă supei o aromâ de citrice şi o culoare frumoasă.
Ca să fie şi mai iute, dar şi pentru a-i da o nuanţă roşcată, unit adaugă şi o lingură de nam prik, un condiment picant făcut din ardei iuţi, ceapă şalotă, usturoi şi creveti uscaţi.
Cu amestecul ei de gusturi – iute, acrişor, sărat – supa tom yum întruchipează perfect exuberanţa gastronomiei thailandeze.
Supa Tom Yum
Pofta buna!
E foarte buna supa asta, dar nu aici, am mancat din asta in afara si a fost un deliciu
Vreau si eu din supa asta 🙂 Arata prea bine supa tom yum