Supa de urzici
PrinteazaO reteta de supa de urzici din: ulei de masline, ceapa, morcov, praz, cartofi, supa de legume, unt si smantana. Urzicile (Urtica dioica) – Se găsesc în abundenţă primăvara şi sunt bune de mâncat până la sfârşitul lui mai, când înfloresc. Poartă mănuşi ca să eviţi înţepăturile. Cele mai lungi îţi protejează şi braţele, dacă eşti îmbrăcat în tricou. Spală urzicile şi alege-le de buruieni sau fire de iarbă înainte de a le găti.
Urzici „moarte” (Lamiummaculatum) Sunt o plantă diferită, dar cu frunze asemănătoare ce cele ale Urtica dioica. Diferenţa este că nu înţeapă. Au flori comestibile, albe sau purpurii, şi se gătesc la fel ca urzicile obişnuite.
- 1 lingura ulei de masline, plus extra pentru stropit
- 1 ceapa, tocata
- 1 morcov, taiat cubulete
- 1 fir de praz, spalat si feliat fin
- 1 cartof mare fainos, feliat fin
- 1 litru supa de legume
- 400 g urzici, spalate, cu frunzele alese
- 50 g unt, taiat cubulete
- 50 ml de smantana dulce pentru frisca
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o cratiţă, la foc moderat. Se adaugă ceapa, morcovul, prazul şi cartoful şi se prăjesc 10 minute, până încep să se înmoaie. Se toarnă supa şi se fierbe totul încă 10-15 minute, până s-a înmuiat cartoful.
Se adaugă urzicile, se fierb un minut cât să se înmoaie, după care se pasează supa cu un blender. Se asezonează, apoi se încorporează untul şi smântână. Se serveşte supa stropită cu ulei de măsline şi presărată cu flori de urzici moarte, dacă ai.
Supa de urzici
Pofta buna!