Supa vanatorilor (Supa de ceapa)
PrinteazaSupa vanatorilor (Supa de ceapa) din: ceapa alba, unt, lapte nefiert, oua, sare, piper.
- 10 cepe albe
- 100 g unt
- 2 l lapte nefiert
- 3-4 ouă
- sare
- piper măcinat
Mod de preparare:
Curăţaţi cepele de foile uscate, tăiaţi fiecare ceapă în jumătate, ţineţi 10 min în apă rece. Scoateţi ceapa în strecurătoare, apoi tăiaţi-o peştişori. Căliţi ceapa în unt, folosind o oală smălţuită, cu pereţi înalţi. Când devine uşor gălbuie, turnaţi peste ceapă 1 ceaşcă de lapte nefiert.
Amestecaţi, umblând uşor cu lingura de lemn. Repetaţi operaţia de 2-3 ori în 20 min, timp necesar ca ceapa să se înmoaie. Turnaţi 1/2 din laptele rămas, fierbeţi ceapa alte 20 min. Răciţi uşor şi scurgeţi laptele; mixaţi ceapa 1 min.
Puneţi piureul de ceapă într-o farfiirie adâncă, săraţi şi piperaţi. Spălaţi ouăle şi separaţi gălbenuşurile. Amestecaţi piureul cu gălbenuşurile, frecaţi cu lingura de lemn ca să obţineţi o pastă omogenă. Clocotiţi 1 min laptele rămas (nefiert). Amestecaţi cu laptele în care a fiert ceapa. împărţiţi pasta de ceapă în farfurii şi turnaţi cu un polonic laptele peste această pastă.
Serviţi supa cu crutoane cât este fierbinte.
Pofta buna!