Supe si ciorbe: Supa de ceapa gratinata
PrinteazaO reteta delicioasa de supa de ceapa gratinata din: ceapa, unt, ulei de masline, usturoi, zahar, faina, cimbrisor, vin alb sec, supa de legume, branza si franzela.
- 6 cepe mari
- 25 g unt
- 50 ml ulei de masline
- 4 catei de usturoi
- 1 lingurita zahar
- 1 linguri faina
- 2 fire cimbrisor
- 125 ml vin alb sec
- 2 l apa sau supa de legume
- 2 linguri congnac (optional)
- 350 g branza Gruyere sau Emmenthal
- 6 felii de franzela tip bagheta – prajite
Mod de preparare:
Amestecaţi într-o cratiţă untul şi uleiul şi puneţi vasul la foc potrivit. Puneţi în vas ceapa curăţată şi tăiată în rondele. Căliţi ceapa, amestecând din când în când, pentru a se rumeni uniform.
Când ceapa este moale şi a început să se îngălbenească adăugaţi usturoiul pisat, zahărul şi cimbrişorul şi continuaţi să amestecaţi ingredientele, la foc potrivit.
După 25 – 30 de minute, când ceapa este aproape caramelizată, maronie la culoare, presăraţi deasupra făina şi turnaţi peste ingrediente vinul amestecat cu apă sau supă de legume.
Amestecaţi şi lăsaţi ingredientele să fiarbă. Adăugaţi cognac-ul, opţional, şi fierbeţi supa 30 de minute.
Prăjiţi bucăţile de franzelă şi frecaţi-le cu usturoi pe ambele părţi. Repartizaţi supa de ceapă în 6 castroane termorezistente, puneţi în fiecare câte o felie de pâine prăjită cu usturoi, deasupra presăraţi brânză rasă şi puneţi castroanele astfel pregătite la cuptor, până când brânza se topeşte.
Supa de ceapa gratinata
Pofta buna!
Incoming search terms:
- supa de ceapa gratinata
Excelenta supa de ceapa