10 surse de proteine vegetale care nu trebuie să-ţi lipsească în post. Dacă te-ai decis să ţii Postul Paştelui, care începe pe 18 martie, e bine să nu duci lipsă de proteine vegetale. Caută să ai zilnic în alimentaţie astfel de produse, pentru a trece cu bine această perioadă. Iată care sunt cele mai importante surse de proteine vegetale.
1. Soia conţine 39,6 g proteine100/g, adică jumătate din necesarul zilnic. Există o mulţime de produse din soia: lapte, iaurt, tofu, tempeh (preparat din boabe întregi fermentate), miso (pastă de soia). Citeşte ambalajul ca să fii sigur(ă) că provine din culturi nemodificate genetic.
2. Lintea şi fasolea conţin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor şi conţine foarte puţine grăsimi. Fasolea are în plus calciu şi potasiu. Poţi consuma orice fel de fasole: harricot, untoasă (lima), flagolet, egipteană, roşie, pitică, cannelli, barlotti, pitică neagră, lată (fave), neagră (chinezească), azuki (japoneză), albă. Dintre toate, azuki este cea mai bogată în proteine.
3. Cereale integrale conţin 12 g de proteine/100 g. Conţinutul de fibre este principalul argument în favoarea consumului de cereale integrale, dar şi vitaminele din complexul B, antioxidanţi, fier, zinc, magneziu şi cupru.
4. Mazăreaconţine 9 g de proteine/100 g. Principala sa calitate este că ajută la stabilizarea nivelui de zahăr din sânge. De asemenea, este foarte bogată în vitamina C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor şi potasiu.
5. Migdalele conţin 8 g proteine/100 g. Sunt bogate şi în vitamina E, un antioxidant care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Migdalele mai au în compoziţie vitaminele A, C, D, K, B, minerale şi oligoelemente: magneziu, potasiu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc, cupru şi fosfor precum şi acizi graşi omega 3. Trebuie să le consumi crude.
6. Seminţele de dovleac conţin 8 g de proteine/100 g. Sunt şi un leac excelent împotriva insomniei, datorită conţinutului de triptofan, un aminoacid utilizat de creier la producerea serotoninei. Seminţele de dovleac crude se pot consuma ca atare sau în salate.
7. Algele conţin 6,2 g proteine/100 g. În plus, algele sunt foarte bogate în minerale şi oligoelemente enzime, vitamine. Pune-le în supe şi ciorbe, dacă nu îţi plac în salate, sosuri sau antreuri. În magazine găseşti nori- alge care se folosesc la prepararea sushi, wakame care pot fi adaugate în salatele de castraveţi, kombu- în supele de zarzavat, mai ales dacă vrei să slăbeşti.
8. Seminţele de cânepă conţin 6 g de proteine/100 g. Cercetătorii au descoperit că seminţele de cânepă sunt singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de către organismul uman. Deci, în salatele pe care le prepari adaugă şi o mână de astfel de seminţe, de preferat măcinate pentru a fi mai bine absorbite proteinele!
9. Quinoaconţine 5 g proteine/100 g. Quinoa este o cereală care ajută la tratarea constipaţiei şi a colesterolui, datorită cantităţii mari de fibre din compoziţie. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B9, E, precum şi fier, magneziu, fosfor, zinc, calciu. Din quinoa poţi prepara budinci, pilaf, rissotto, salate. Nu conţine gluten.
10. Avocadoconţine 4 g de proteine/100 g. Consumat cu moderaţie, avocado este o sursă esenţială de grăsimi monosaturate care scad riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
Unguent de Galbenele pentru Piele – Rețeta Naturală pentru Vindecare din: flori de galbenele, ulei de masline, ceara de albine, ulei de lavanda sau musetel. Unguentul de galbenele este un remediu natural cu multiple utilizări și beneficii pentru piele. Acesta este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la vindecarea rănilor minore, a arsurilor, a […]
Hidratarea Eficace: Ce Băuturi Sunt Cele Mai Benefice pentru Organism? Hidratarea este un element fundamental al sănătății și bunăstării, dar adesea este neglijată sau subestimată. Acest articol își propune să exploreze diverse băuturi care oferă nu doar hidratare, dar și alte beneficii semnificative pentru sănătate. Vom discuta despre importanța hidratării și vom analiza cele mai […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.