Tagliatelle al tartufo bianco
PrinteazaTrufele albe, tuber magnatum, sunt printre cele mai scumpe alimente din lume, fiind un adevărat simbol al luxului, alături de caviar, şampanie şi foie gras. Aroma lor puternică a fost comparată de-a lungul timpului cu cea de pământ, de usturoi, de brânză maturată, de ceapă şi de varză. Trufele nu par foarte apetisante, cu toate acestea, preţul lor poate ajunge la 1 500 dolari jumătate de kg.
Fiind mult mai rare şi mai scumpe decât trufele franţuzeşti negre de iarnă din Perigord, cele albe cresc în Italia şi pe coasta de nord a Croaţiei. Toată lumea este de acord că cele mai bune trufe albe cresc în Premont, în special în jurul oraşului Alba, locul de baştină al vinurilor roşii Barolo şi Barbaresco şi al vinului spumos Asti Spumante.
De la jumătatea lunii octombrie şi până în decembrie, culegătorii de trufe se strecoară în pădure către locurile numai de ei ştiute, împreună cu câini special dresaţi. Aceste ciuperci cresc sub pământ, în apropierea rădăcinilor de plop, stejar sau alun.
Tagliatelle sunt paste clasice din regiunea Emilia-Romagna, care arată ca nişte tăiţei lungi şi laţi sau ca nişte panglici. Forma lor, potrivit legendei, a fost inspirată de coafura purtată de Lucrezia d’Este cu prilejul nunţii ei, în anul 1487.
Tagliatelle al tartufo bianco
Ingrediente:
- 425 g tagliatelle
- 50 g unt
- 3 linguri parmezan ras marunt
- piper negru proaspat macinat
- nucsoara proaspat macinata
- 1 trufa alba, taiata in felii foarte subtiri
Mod de preparare:
Turnaţi într-o oală mai mare apă, adăugaţi sare şi puneţi-o pe foc; când dă în clocot, puneţi la fiert pastele timp de 8-10 minute, apoi scurgeţi-le de apă. Lăsaţi cam o lingură din apa de la fiert în oală. Puneţi pastele scurse înapoi în cratiţă şi adăugaţi peste ele untul şi parmezanul.
Asezonaţi-le cu piper şi nucşoară după gust şi amestecaţi-le, pentru a se acoperi bine de brânză. înainte de a le servi la masă, puneţi pastele în câteva boluri călduţe şi presăraţi pe deasupra feliuţe foarte subţiri de trufă.
Pofta buna!