Tajine de porumbei si curmale
PrinteazaO reteta de tajine de porumbei si curmale din: 4 porumbei, curmale, usturoi, ceapa, unt, grand marnier, coriandru, chimen, scortisoara, ghimber, miere, seminte de susan, sare si piper. ‘Tajine sau tagine este denumirea generică a unor feluri de mâncare nord-africane, preparate într-un vas numit tajne.
- 4 porumbei pregatiti pentru gatit
- 16 curmale moi
- 2 catei de usturoi
- 1 ceapa mare
- 50 g unt
- 100 ml Grand Marnier
- 1 legatura mica coriandru proaspat
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita ghimber
- 2 linguri miere
- 1 lingura seminte de susan
- sare
- piper
Mod de preparare:
Scoateţi sâmburii curmalelor şi puneţi-le la macerat într-un bol cu Grand Marnier. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi le solzişori. Puneţi untul la topit într-o cratiţă de fontă şi rumeniţi porumbeii pe toate părţile. Săraţi i şi piperaţi-i. Scoateţi porumbeii când sunt bine rumeniţi şi puneţi în locul lor ceapa şi usturoiul.
Căliţi la foc mic cca 5 min, adăugaţi mierea, ghimbirul, scorţişoara, chi- menul. Amestecaţi. Preîncălziţi cuptorul la treapta 6 (180’C). Puneţi porumbeii înapoi în cratiţă, turnaţi 250 ml de apă caldă şi fierbeţi-i 20 min la foc mic, cu capac.
Adăugaţi, apoi, curmalele împreună că zeama în care s-au macerat, legătura de coriandru nedesfăcută şi băgaţi la cuptor, cca 25 min.
Când serviţi, puneţi susanul într-o tigaie neaderentă şi rumeniţi-l, fără grăsime, câteva minute. Scoateţi legătura de coriandru din cratiţă, aşezaţi porumbeii şi curmalele pe un platou cald, presăraţi susanul şi puneţi sosul de jur-împrejur, apoi serviţi.
Tajine de porumbei si curmale
Pofta buna!