Tapenade
PrinteazaCele mai multe dintre maslinele cultivate in bazinul Mediteranei sunt folosite pentru fabricarea uleiului, dar unele ajung si in aceasta pasta puternic condimentata.
Tapenade isi are originea in regiunea Provence. Numele vine de la tapeno, capere in dialectul provensal. De altfel, aproape intotdeauna tapenade contine si capere, dar nu ele sunt ingredientul de baza.
Alaturi de masline negre si capere, aceasta pasta condimentata, lucioasa si neagra, are in compozitie ansoa si usturoi, amestecate cu ulei de masline si suc de lamaie.
Sosul tapenade care se gaseste in comert nu reuseste niciodata sa imite gustul sarat, picant si uleios al celui de casa, care se face din cele mai coapte masline proaspat culese, zdrobite in mojar.
Rezulta un sos apetisant, care se poate unge pe paine, se poate consuma cu legume sau drept condiment pentru un peste mai sec precum tonul. Se poate face si cu masline verzi.
Tapenade din masline verzi
Ingrediente:
- 124 g masline Picholine, fara samburi
- 1 lingura capere, clatite
- 1 file de ansoa
- 1 lingurita mustar Dijon
- aproximativ 3 linguri ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
Taiati maslinele, caperele si fileul de ansoa in bucatele fine, apoi amestecati-le intr-un castron.
Adaugati mustarul si omogenizati amestecul.
Turnati treptat ulei cat sa se lege. Serviti imediat.
Tapenade se poate tine la frigider 3 zile.
Tapenade
Pofta buna!
Cum se prepara Tapenade
Pofta buna!
Incoming search terms:
- tapenade reteta
- tapenada
- tapenada de masline