Tartă cu andive şi praz
PrinteazaO reteta delicioasa de tarta cu andive si praz din: faina, unt, ou, galbenusuri, vin alb, sare, sos bechamel, ou
- 125 g faină albă
- 250 g unt
- 1 ou
- 2 gălbenuşuri
- 3 linguri vin alb
- sare
pentru umplutură:
- 250 ml sos bechamel
- 1 ou
- 350 g andive
- 100 g praz
- 1 linguriţă zahăr
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 5 linguri parmezan ras
- 15-20 fire civetă (sau ceapă verde)
- sare şi piper
Mod de preparare:
Asaza pe planşetă faina cu o mică adâncitură la mijloc, pune oul în centru şi adaugă untul, 1 gălbenuş, vinul şi un praf de sare. Frământă până când obţii un aluat consistent, pune-l într-o pungă de plastic şi dă-l la frigider să se odihnească 30 de minute.
Curăţă andivele şi taie-le fâşii. Spală prazul şi taie-l rondele (doar partea albă). Căleşte-l într-o tigaie cu uleiul încins, adaugă fâşiile de andive şi căleşte-le împreună încă 4-5 minute.
Adaugă zahărul, potriveşte gustul de sare şi piper şi ţine-le pe foc 10 minute, amestecând din când în când.
Răstoarnă legumele într-un castron, adaugă 1 ou, parmezanul ras, ceapa verde tocată şi sosul bechamel, apoi amestecă toate ingredientele.
Imparte aluatul în două părţi şi întinde două foi cu grosimea de circa 0,5 cm. Unge cu unt şi tapetează cu făină o formă pentru tartă. Pune o foaie pe fundul ei, ridicând aluatul şi pe pereţii formei.
Toarnă umplu¬tura şi niveleaz-o. Unge cu gălbenuş aluatul de pe marginile tartei, aşază deasupra cea de-a doua foaie de aluat şi lipeşte-o cu ajutorul degetelor de aluatul ridicat pe margine şi uns cu gălbenuş.
Poţi opri puţin aluat şi să faci câteva frunzuliţe pe care să le lipeşti pe foaia care acoperă umplutura.
Unge cu gălbenuş suprafaţa tartei şi coace-o 30 de minute la 180° C. Serveşte-o caldă, imediat ce ai scos-o din cuptor.
Tartă cu andive şi praz
Pofta buna!