Tarta aromata cu gutui si scortisoara
PrinteazaTarta aromata cu gutui si scortisoara din: făină, margarină, zahăr, ou, apa, sare, gutui, amidon, scortisoara, cardamom.
Ingrediente pentru blat:
- 240 g făină
- 150 g margarină
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 1 lingură cu apă
- puţină sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 2-3 gutui, aproximativ 500 g
- 100 g zahăr
- 2 linguri de amidon
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 1/2 linguriţă de cardamom
Ingrediente pentru topping:
- 100 g făină
- 60 g margarină
- 30 g zahăr
- 1 gălbenuş de ou
- 1 albuş de ou
- 1 lingură
- cu apă
- puţină sare
Mod de preparare:
Margarina, sarea şi o treime din făină se amestecă într-un castron, cu o furculiţă. Se adaugă restul de făină şi se încorporează cu furculiţa, apoi aluatul se frământă pe o suprafaţă pudrată cu făină până devine omogen.
Se pune deoparte o treime, pentru decoraţiunile de deasupra. Aluatul se întinde şi se aşază în tavă. Se unge cu albuşul de ou (acesta este secretul pentru ca aluatul să nu absoarbă umplutura) şi se ţine în frigider.
Se îndepărtează puful gutuilor. Se taie în patru, apoi se curăţă de coajă şi de miez. Se taie felii şi se fierb aproximativ 20 de minute, până devin moi, dar nu se fărâmiţează. Se scurg şi se lasă să se răcească.
Se întinde cealaltă bucată de aluat şi se taie forme cu dispozitivele speciale pentru fursecuri, după dorinţă. Se pun în frigider. Din restul de făină, unt şi ou se prepară un alt aluat.
Gutuile se amestecă cu zahăr, amidon, scorţişoară şi cardamom. Umplutura se toarnă în tavă, peste aluat. Deasupra se întinde al doilea aluat, peste care se aranjează formele tăiate. Acestea se ung cu albuşul rămas.
Cuptorul se încinge la 180 de grade. Tarta se coace timp de 50-60 de minute. Se lasă să se răcească în formă, se scoate şi se serveşte.
Tarta aromata cu gutui si scortisoara
Pofta buna!