Tarta cu caise (Abricots A L’Ancienne)
PrinteazaTarta cu caise (Abricots A L’Ancienne)
Această tartă este numită în franceză abricots a l’ancienne şi se prepară din jumătăţi de caise proaspete sau uscate, fierte în sirop de zahăr.
Un aluat de chec, puţin uscat, se întinde într-o formă de tartă şi se îmbibă cu un sirop în care s-a adăugat rom (ca la savarinele „Baba” cu rom). Deasupra se întinde un strat de piure din mere îndulcit, urmat de caisele fierte şi de fulgi de migdale, tăiaţi mari.
Tarta se stropeşte cu unt topit şi se coace într-un cuptor fierbinte, până se rumenesc migdalele, 10-15 minute. Se serveşte cu un sos preparat din gem de caise trecut prin sită si îndoit cu lichior de caise sau cu brandy.
In versiunea mai simplă a tartei, se aranjează caise bine coapte într-o formă tapetată cu aluat de plăcintă, deasupra se presară zahăr şi se dă la cuptor. Pentru ca aluatul să nu devină lipicios, se poate întinde un strat subţire de creme fraîche îndulcită, înainteze a adăuga fructele.