Tartă cu crema de cafea
PrinteazaO reteta de tarta cu crema de cafe adin: faina, amidon, unt, zahar pudra, sare, ou, apa rece, zahar vanilat, lapte, cafea, amidon, galbenusuri, zahar vanilat si ciocolata amara.
aluat:
- 250 g faina
- 25 g amidon
- 15 g unt
- 100 g zahar pudra
- un praf de sare
- 1 ou
- 30 ml apa foarte rece
- 1 lingurita zagar vanilat
crema:
- 100 g unt
- 500 ml lapte
- 120 ml cafea (tare)
- 40 g amidon
- 4 linguri zahar
- 4 galbenusuri
- 1 lingurita zahar vanilat
ornare:
- 50-70 g ciocolata amara
Mod de preparare:
Cerneti făina pe planşetă, adăugaţi amidonul şi omogenizaţi. Peste făină puneţi untul rece. Cu ajutorul unui cuţit tăiaţi-l, fărâmiţaţi-l şi amestecaţi-l cu fă¬ina până devine nisipos. Adăugaţi zahă¬rul pudră, zahărul vanilat şi amestecaţi în continuare cu cuţitul.
Faceţi o gropiţă în mijloc şi spargeţi oul, turnaţi apa rece apoi amestecati cu mâinile, cât mai puţin posibil. Inveliţi în folie de plastic şi puneţi-l la frigider timp de aproximativ 45 de minute. întindeţi aluatul într-o foaie puţin mai mare decât diametrul formei de tartă. Presaţi cu degetele alu¬atul peste marginile formei. Inţepaţi cu furculiţa din loc în loc.
Peste aluat puneţi o hârtie de copt şi presăraţi boabe de fasole. Coaceţi timp de 20 minute, apoi luaţi hârtia cu fasole de deasupra şi mai lăsaţi încă 10-20 minute. Marginile tartei nu trebuie să fie prea coapte. Lăsaţi blatul deoparte la răcit. Pentru cremă, turnaţi într-o cratită laptele şi cafeaua şi puneţi pe foc până dă într-un clocot.
Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi puneţi amidonul. Adăugaţi laptele şi cafeaua calde şi puneţi pe foc. Amestecaţi încontinuu până începe să fiarbă, apoi mai lăsaţi 1-2 minute, la foc mic.
Amestecaţi din când în când, până se răceşte puţin apoi adăugaţi untul şi omogenizaţi. Turnaţi crema de fafea peste blatul de tartă şi puneţi la rece. Topiţi 60g ciocolată amăruie şi decoraţi.
Pofta buna!