Tarta cu fructe de toamna
PrinteazaTarta cu fructe de toamna din: faina, zahar, unt, sare, apa, mare, pere, orune, stafide, rom sau coniac, zeama de lamaie, unt, scortisoara.
Pentru aluat:
- 170 g făină
- 2 linguri cu zahăr
- 150 g unt
- sare
- 5-6 linguri cu apă rece
Pentru umplutura:
- 1 -2 mere ionatane
- 1-2 pere
- 3-4 prune uscate
- 2 linguri cu stafide
- 1 lingură cu rom sau coniac
- 1 lingură cu zeamă de lămâie
- unt
- scorţişoară
- zahăr
Mod de preparare:
Pune prunele în apă, stafidele în rom şi lasă-le la rece. Taie restul fructelor cubuleţe. Stropeşte-le cu lămâie şi căleşte-le în unt. Presară două linguri cu zahăr, scorţişoară după gust şi adaugă prunele tăiate şi stafidele „îmbătate”. Lasă să fiarbă acoperit 10-15 minute.
Amestecă făina cu un praf de sare şi zahărul. Pune untul rece tăiat cubuleţe şi frământă cu degetele. Adaugă, câte puţin, apă rece până când aluatul capătă o consistenţă omogenă, înveleşte aluatul în folie şi dă-l la rece o oră. Intinde o foaie după forma tăvii de copt.
Aşază aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt, adaugă compoziţia de fructe şi aşază deasupra mici rulouri din aluat.
Dă la cuptor pentru 30-45 de minute, până când aluatul devine crocant. Presară zahăr pudră în amestec cu scorţişoară, numai după ce s-a răcit.
Tarta cu fructe de toamna
Pofta buna!