Tarta cu mere, scortisoara si frisca
PrinteazaO reteta de tarta cu mere, scortisoara si frisca din: faina, zahar, zahar vanilat, sare, ou, unt, mere, zahar, suc de lamaie, scortisoara, vin alb sec si suc de mere.
aluat:
- 200 g faina
- 50 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 praf sare
- 1 ou
- 100 g unt
in plus:
- 8 mere
- 4 linguri zahar
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 baton de scortisoara
- 1 lingura vin alb sec
- 3 linguri suc de mere
- 40 g unt
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din faina, zahar tos, zahar vanilat, sare, ou si untul ras, mai intai cu mizerul si apoi cu mainile. Se modeleaza o bila de aluat, se înfăşoară în folie şi se dă la frigider cca 30 min. Se decojesc şi se curăţă de cotoare 5 mere; se taie pulpa cubuleţe.
Se pun la fiert cu 2 linguri de zahăr, suc de lămâie, baton de scorţişoară, vin şi suc de lămâie; se lasă să fiarbă la foc moale cca 10 min. Se îndepărtează batonul de scorţişoară. Se zdrobesc merele şi se lasă să se răcească. Se încinge cuptorul la 180°C. Se unge o formă de tartă (0 24 cm).
Pe planşeta tapetată cu făină se întinde o foaie rotundă de aluat (0, 30 cm) şi se aşază în formă, îmbrăcând în aluat şi marginile. Se aşază pe blat compoziţia de mere. Se decojesc restul de mere, se curăţă de cotoare şi se taie felii.
Deasupra se aşază fulgi de unt şi se presară scorţişoară şi 2 linguri de zahăr; se coace tarta la cuptor cca 30 min. Se serveşte caldă sau rece, cu frişcă.
Tarta cu mere, scortisoara si frisca
Pofta buna!