Tartă cu pere şi pricomigdale
PrinteazaO reteta de tarta cu pere si pricomigdale din: faina, zahar, zahar vanilat, unt, galbenusuri, sare, amidon, lapte, pricomigdale, amaretto, pere, unt, vin alb, cacao amara si scortisoara.
- 250 g faină albă
- 100 g zahăr
- 120 g unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 3 gălbenuşuri
- un praf de sare
- pentru cremă:
- 150 g zahăr
- 80 g amidon
- 750 ml lapte
- 100 g pricomigdale (amaretti)
- 5 gălbenuşuri
- 1 pahar lichior Amaretto
pentru umplutură:
- 1 kg pere
- 20 g unt
- 50 ml vin alb
- 50 g zahăr
pentru decor:
- cacao amară
- zahăr pudră
- scorţişoară
Mod de preparare:
Aşază pe planşetă faina în formă de fântână, adaugă restul ingredientelor indicate pentru aluat şi frământă rapid până la obţinerea unui aluat omogen. Inveleşte-1 cu folie transparentă şi pune-1 să se odihnească 30 de minute în frigider.
Intre timp, curăţă de coajă perele şi taie-le felii. Scoate aluatul din frigider, întinde-1 în foaie şi îmbracă o formă de tartă unsă cu unt.
Topeşte untul şi zahărul într-o tigaie, adaugă perele şi căleşte-le câteva minute. Adaugă vinul alb şi ţine-le pe foc încă 5 minute.
Bate gălbenuşurile cu zahărul, adaugă amidonul şi laptele călduţ. Pune vasul pe foc şi lasă compoziţia să se îngroaşe, apoi adaugă pricomigdalele şi lichiorul.
Toarnă compoziţia obţinută peste aluatul din formă, distribuind-o uniform pe toată suprafaţa (foto 4). Aranjează deasupra feliile de pere şi coace tarta 40 de minute în cuptorul încălzit la 180° C.
Serveşte tarta rece, presărată cu cacao amară, zahăr pudră sau scorţişoară, după gust.
Tartă cu pere şi pricomigdale
Pofta buna!