Tarta cu pere – Tarte aux poires la genevoise
PrinteazaTarta cu pere: aluat, faina, zahar, scortisoara, pere, lamai, portocale, stafide, vin, ulei de nuci, smantana.
- 300 g aluat fraged
- 20 g făină
- 30 g zahăr
- scorţişoară (pudră)
- 8 pere
- 100 g lămîi şi portocale zaharisite (tăiate în bucăţele)
- 100 g stafide,
- 100 ml vin alb sec
- 25 ml ulei de nuci
- 40 g zahăr brun
- 100 g smîntînă
Mod de preparare:
Tapetează o formă de tartă cu diametrul de 24 de cm cu aluatul fraged dinainte pregătit. Inţeapă din loc în loc acest aluat cu dinţii unei furculiţe. Amestecă zahărul, scorţişoara şi făina şi presară-le peste aluat.
Curăţă perele, scoate-le sîmburii şi taie-leîn lamele, pe înălţime. Amestecă-le cu lămîile şi portocalele zaharisite, cu stafidele şi uleiul de nuci şi întinde această umplutură peste foaia de aluat. Stropeşte totul cu vin alb (nu e nevoie să foloseşti toţi cei 100 ml – ţine cont şi de cantitatea de zeamă lăsată de pere!).
Pudrează cu zahăr brun şi toarnă deasupra, uniform, smîntînă. Dă tava la cuptor, pentru 30-35 minute, la temepratura de 220 grade Celsus. Cînd este gata, lasă tarta să se răcească în tavă, apoi scoate-o cu grijă, taie-o felii triunghiulare (ca la tort) şi serveşte-o împreună cu un vin alb, de desert.
Poftă bună!