Tarta cu sfecla rosie
PrinteazaTarta cu sfecla rosie din: sfecla rosie, telemea de vaca, faina, unt, lapte, ulei, fulgi de cartofi, drojdie, oua, zahar, sare, patrunjel verde, otet si hrean.
- 3 sfecle rosii
- 100 g telemea de vaca
- 400 g faina
- 120 g unt
- 200 ml lapte
- 2-3 linguri cu ulei
- 100 g fulgi de cartofi
- 20 g drojdie proaspata
- 2 oua + 1 pentru uns
- 1 lingurita cu zahar
- sare
- patrunjel verde
- otet
- hrean ras (optional)
Mod de preparare:
Spală sfeclele, înveleşte-le în folie de aluminiu şi pune-le la copt circa o jumătate de oră. Pregăteşte aluatul: dizolvă drojdia în puţin lapte cald, adăugând zahăr şi un pic de făină. Lasă 10-1 5 minute la dospit. Intr-un vas încăpător, amestecă făina cernută, fulgii de cartofi şi sarea.
Când maiaua a crescut, toarn-o peste amestecul de făină, adaugă ouăle şi frământă. Pune untul topit şi amestecat cu laptele călduţ şi frământă în continuare cu mâna. Dacă aluatul e prea vârtos, toarnă un pic de apă călduţă. Când prinde formă, adaugă două linguri cu ulei, ca să-l adune şi să nu se lipească de mâini. Acoperă cu un şervet curat şi lasă să crească în jur de o oră.
Imparte aluatul în trei. Dintr-o parte, faci fundul tartei: întinde o foaie cât tava tapetată cu hârtie de copt. Din celelalte două părţi, formezi două suluri pe care le răsuceşti şi cu care înconjori tava. înţeapă cu furculiţa aluatul întins, unge marginile cu ou bătut şi amestecat cu puţină apă călduţă. Dă la cuptorul încins, la foc potrivit, 35-40 de minute.
Când sfecla e gata, las-o să se răcească, apoi curăţ-o şi tai-o în cuburi. Amestecă hreanul cu două picături de oţet şi o lingură cu ulei şi toarnă-l peste sfeclă, cu un praf de sare. Amestecă şi dă deoparte. Când e gata tarta, scoat-o din cuptor şi las-o să se răcorească. Pune salata de sfeclă, brânză sfărâmată şi pătrunjel verde.
Tarta cu sfecla rosie
Pofta buna!