Tarta cu varza murata
PrinteazaTarta cu varza murata din: faina, ou, smantana, sare, praf de copt, apa, varza murata, ardei, sunca, piper, ulei.
Pentru aluat:
- 180 g făină
- 1 ou
- 2 linguri rase de smântână
- puţină sare
- 1/2 plic praf de copt
- puţină apă (aproximativ 10-15 ml)
Pentru umplutură:
- 500 g varză murată
- 1 ardei gras roşu
- 300 g şuncă afumată de porc (poţi folosi şi orice altceva preferi, de ex. cârnaţi afumaţi de porc)
- piper
- 2 linguri ulei
- 4 ouă
- 400 ml smântână
Mod de preparare:
Intr-un vas amesteci oul cu smântână, un praf de sare, praful de copt şi făina. Pui câte puţină apă şi începi frământatul, până când aluatul se leagă şi se poate lucra cu el, fără să se lipească de mâini. Laşi apoi aluatul să se odihnească la rece.
Desărezi varza murată în apă rece, cel puţin 30 de minute. Apoi scurgi bine varza de apă şi o tai fideluţă. încingi 1 lingură de ulei într-o cratiţă şi pui varza tăiată.
Laşi să se călească la foc mediu şi adaugi din când în când câte puţină apă. Amesteci mereu, să nu se prindă de fundul cratiţei.
Căleşti varza circa 30 de minute. între timp, pui pe foc o tigaie şi adaugi 1 lingură de ulei. Şunca de porc afumată (kaizer, costiţă sau jambon afumat de porc, chiar şi cârnaţi de porc, afumaţi) o tai cubuleţe şi o pui la prăjit în tigaie.
Adaugi şi ardeiul tăiat cubuleţe şi laşi 2 minute să se înmoaie, apoi adaugi şunca peste varza murată călită, pui piper, mai adaugi puţină apă şi căleşti totul împreună 10 minute.
Apoi laşi la răcit. întinzi aluatul de tartă pe masa presărată cu făină, dând forma tăvii în care urmează să coci tarta, având în vedere şi marginile tăvii.
Aşezi aluatul în forma de tartă, tapetată cu făină, îmbrăcând şi marginile tăvii. Pui umplutura cu varză murată. Baţi ouăle împreună . cu smântână şi torni amestecul peste umplutura cu varză.
Dai tarta la cuptor, până se rumeneşte puţin deasupra, circa 50 de minute.
Pofta buna!