Tarta de gutui cu crusta de migdale
PrinteazaTarta de gutui cu crusta de migdale din: faina, praf de copt, alune, sare, unt, scortisoara, zahar, oua, gutui, migdale, lamai, pesmet, zahar pudra.
- 200 g făină
- o linguriţă praf de copt
- 50 g alune măcinate
- un praf de sare
- 130 g unt rece + unt pentru uns forma
- un praf scorţişoară
- 300 g zahăr
- 3 ouă
- un kg gutui
- 2 gălbenuşuri
- 120 g migdale măcinate
- 2 lămâi
- 50 g pesmet
- zahăr pudră, pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru blat, se amestecă făina cu praful de copt, alunele, sarea si un vârf de cuţit de scorţişoară. Se adaugă 100 g unt, 75 g zahăr şi un ou. Se frământă toate până se formează un aluat fraged. Aluatul se înfăşoară în folie si se pune la frigider pentru 30 de minute.
Se freacă gutuile pentru a se îndepărta puful de pe ele. Se spală $i se taie în optimi şi se pun într-o oală cu apă, alături de coaja tăiată de la o lămâie si sucul de la cele două lămâi (coaja de la a doua lămâie nu se aruncă, ci se rade şi se pune deoparte). Se fierbe amestecul până se înmoaie, apoi se trece printr-o sită fină.
Gutuile fierte se fac pastă, iar peste aceasta se adaugă 100 g zahăr. Se unge forma de tartă, se întinde aluatul si se pune la frigider pentru încă 20 de minute.
Se încinge cuptorul la 200°C. Se amestecă două ouă cu gălbenuşurile, 75 g zahăr si coaja rasă de la lămâie, până când se obţine o cremă de culoare deschisă. Se adaugă apoi 100 g migdale şi 4 linguri din pasta de gutui.
Restul pastei de gutui se toarnă în formă, peste blatul rece, deasupra se pune stratul de migdale si se coace prăjitura 40 de minute.
Pesmetul se amestecă cu 20 g migdale (restul rămas), 50 g zahăr $i jumătate de linguriţă scorţişoară.
Se presară peste tartă, adăugându-se 30 g unt, în fulgi. Tarta se mai coace 15-20 de minute, se scoate din cuptor
si se lasă la răcit.
Inainte de servire se pudrează cu zahăr.
Pofta buna!