Tarta de mere caramelizate
PrinteazaTarta de mere caramelizate din: mere, lamaie, zahar, apa, vanilie, nuci, aluat.
- aprox. 600 g mere curăţate de coajă şi de cotor
- sucul şi coaja de la 1 lămâie 200 g zahăr 150 ml apă
- 1 păstaie de vanilie, tăiată pe lungime şi cu seminţele scoase
- 80 g unt
- 100 g nuci pecan
- 400 g aluat foietaj, dezgheţat
Mod de preparare:
Taie merele în felii groase şi stropeşte-le cu suc de lămâie. Lasă-le deoparte, încălzeşte zahărul, apa, păstaia şi seminţele de vanilie într-o tigaie termorezistentă şi amestecă până când zahărul s-a dizolvat. Fierbe siropul fără a amesteca în el, până începe să prindă culoare. Când ajunge de culoarea caramelului deschis este perfect. îndepărtează păstaia de vanilie şi adaugă untul.
Aranjează merele unele lângă altele în sirop. Ţine minte! Merele se micşorează în timp ce se gătesc. Pune-le strâns unele în altele, în cercuri concentrice. Presară nucile pecan tăiate mărunt şi sucul de lămâie deasupra.
Introdu tigaia în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20 de minute, sau fierbe la foc mic pe aragaz timp de 5-8 minute, până când merele devin moi, iar siropul se îngroaşă. Lasă tigaia să se răcească. Măreşte temperatura cuptorului la 220°C.
Taie din aluatul foietaj un cerc de mărime puţin mai mare decât diametrul tigăii. Aluatul să fie rece şi lucrează cu el cât de repede posibil. Pune aluatul peste mere şi presează-l uşor pe marginile tigăii. Dă la cuptor tarta pentru 15 – 20 minute, sau până când crusta este pătrunsă, devine maroniu-aurie şi s-a umflat.
Lasă tarta să se răcească timp de câteva minute în tigaie. Pune o farfurie deasupra tigăii şi răstoarn-o, astfel încât merele să fie deasupra.
Tarta de mere caramelizate
Pofta buna!