Tarta de gutui
PrinteazaO reteta delicioasa de tarta de gutui din: gutui, zahar fin, coaja de lamaie, zeama de lamaie, scortisoara, amidon, unt, faina, migdale, oua, galbenus, fulgi de ovaz si unt.
- 1 kg gutui, curatate de samburi si tocate grosier
- 175 g de zahar fin
- coaja rasa si zeama de la 1/2 lamaie
- 1 lingurita de scortisoara, macinata
- 2 linguri de amidon
pentru blat:
- 140 g unt, taiat cubulete
- 200 g faina normala
- 50 g migdale, macinate
- 75 g zahar fin
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 ou, plus 1 galbenus
pentru toppingul sfaramicios:
- 100 g faina normala
- 75 g fulgi de ovaz
- 75 de zahar fin
- 140 g de unt, taiat cubulete
Mod de preparare:
Se pun gutuile intr-o cratita cu 350 ml de apa. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert usor 1 ora sau pana ce gutuile isi schimba culoare si sunt zemoase. Se ia de pe foc si se lasa la racit usor, apoi se mixeaza cu un blender pana ce amestecul devine fin. Se trece piureul printr-o sita intr-o cratita curata si se amesteca cu zaharul, scortisoara, coaja si zeama de lamaie.
Se tine piureul pe foc pana scade o treime, apoi se amesteca amidonul cu un pic de apa si se adauga la piure, amestecandu-se pana se intareste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Se incalzeste cuptorul la 160C/gaz 3.
Pentru blat se freaca untul cu faina si migdale. Se adauga zaharul si coaja rasa de lamaie, apoi oul si galbenusul.
Se amesteca totul, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se intinde aluatul pe o suprafata presarata usor cu faina, ca sa se tapeteze o forma de tarta cu diamtru de 22 cm. Se pune aluatul in forma, se curata marginile daca este nevoie si se lasa sa se odihneasca 15 minute.
Se tapeteaza aluatul cu hartie si bile de copt (sau boabe de fasole) si se coace fara umplutura timp de 20 de minute. Se scot hartia si bilele, apoi se mai coace aproximativ 5 minute, pana ce baza are o consistenta de biscuit. Se scoate din cuptor si se lasa la racit usor.
Se creste focul la 180C/gaz 4. Intre timp, pentru toppingul sfaramicios, se amesteca faina, fulgii de ovaz si zaharul, cu un varf de cutit de sare, apoi se freaca untul cu acestea, pana se obtine un amestec sfaramicios neomogen.
Pentru asamblarea tartei, se toarna piureul de gutui in forma de aluat, pana ce ajunge pana chiar sub marginea formei, se presara toppingul sfaramicios si se coace 25-30 de minute sau pana ce toppingul este auriu, iar piureul de gutui sfaraie pe la margini.
Se serveste cald cu frisca sau cu crema de vanilie, dupa preferinte.
Tarta de gutui
Pofta buna!